fbpx

Velika Britanija zaradi kibernetskih napadov napovedala ukrepe proti Rusiji!

Foto: STA

Velika Britanija je Rusijo javno obtožila, da po vsem svetu nadaljuje z nepremišljenimi kibernetskimi napadi, ki naj bi bili namenjeni destabilizaciji. Napovedala je, da bo razkrila in se odzvala na vse takšne napade.

Britanska vlada je javno obtožila rusko vojaško obveščevalno službo, da je kriva za niz nepremišljenih kibernetskih napadov, namenjenih destabilizaciji držav po svetu. Vlada tudi trdi, da je prav ta služba kriva tudi za zastrupitev dvojnega agenta Sergeja Skripala. Vlada tako skoraj z gotovostjo trdi, da je Putinova vojaška obveščevalna služba odgovorna za številne napade, gospodarstva držav po svetu pa so utrpela visoke škode, merjene v več milijonih evrov.

Napadi vedno bolj bizarni, pogosto so tarča mediji
Izsiljevalska programska oprema je prizadela med drugim medij iz St. Petersburga fontanka.ru in rusko tiskovno agencijo Interfax, njuni spletni strani pa sta bili tako nedostopni približno štiriindvajset ur. S takšno opremo je napadalec Fancy Bear pridobil zaupne medicinske podatke o športnikih iz več držav od Svetovne protidopinške agencije (WADA). Med žrtvami sta tudi britanska kolesarja Bradley Wiggins in Chris Froome, o katerih je bilo razkrito, da sta uživala prepovedane substance, iz sicer legitimnih razlogov medicinske narave.

Napadli naj bi tudi demokratsko stranko iz ZDA, kar uporabljajo kot razlog za njihove trditve, da so Rusi pomagali Trumpu do zmage. Rusija je po poročanju Daily Maila napadla celo manjšo britansko postajo, kjer so ukradli podatke s številnih računov za elektronsko pošto. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt pravi, da takšni napadi nimajo nikakršne podlage v ruskem nacionalnem interesu, razen onemogočanja normalnega življenja milijonom ljudem po svetu. Prav tako širijo izsiljevalsko programsko opremo, ki od žrtev zahteva plačilo odkupnine.

J. Ž.