Velika zmaga za protimigrantsko Višegrajsko skupino V4, ki je uspela preprečiti ponovno nastanitev migrantov v migrantske centre

Madžarski premier Viktor Orban. (Foto: Twitter)

Voditelji 28 članic EU so v Bruslju na vrhu EU po maratonskih in kaotičnih pogajanjih le dosegli dogovor o migracijah. Novico je objavil tudi Viktor Orban, madžarski premier, ki je tudi del Višegrajske skupine (skupaj s Poljsko, Češko in Slovaško), ki se z vsemi močmi bori proti invaziji migrantov. Tokrat so dosegli veliko zmago, saj je po pogajanjih obveljal njihov predlog. “Utrujeni smo, a zadovoljni, ker je Višegrajska skupina dosegla veliko zmago,” je dejal po vrhu na svoji Facebook strani, posnetek pa je poimenoval kar “po bitki”. 

Novico je po Twitterju sporočil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk: “Voditelji EU28 so se dogovorili o sklepih, vključno z migracijami,” je tvitnil po devetih urah migracijske razprave.

Orban je, kot pravi, zadovoljen po pogajanjih, ki so potekala do jutranjih ur. “Utrujeni smo, a zadovoljni, ker je Višegrajska skupina dosegla veliko zmago. Grozila nam je ponovna nastanitev migrantov v nove migrantske kampe v evropskih državah. Uspelo nam je preprečiti ta predlog in upoštevali bodo naš predlog, ki jasno pravi, da nikogar ne morejo naseliti v drugo državo ali vzpostaviti migrantske centre brez privolitve te države.” Poudaril je, da Madžarska ne bo postala migrantska država. “Madžarska bo ostala Madžarska. To je rezultat borbe, ki smo jo imeli, jutri pa nadaljujemo,” je zaključil.

Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz je razpravo opisal kot “dolgo in težko” in izpostavil, da je prvič dosežen dogovor o centrih za obravnavo migrantov zunaj EU in da bodo lahko članice prostovoljno vzpostavile centre tudi znotraj unije.

Viktor Orban in Sebastian Kurz (Vir: Twitter)

Vseh 28 držav je podprlo predlog  V4
“Da bi uničili poslovni model tihotapcev migrantov in tako preprečili tragične smrti, je nujno odpraviti spodbude za odločitev za nevarno potovanje, kar terja nov pristop do izkrcanja ljudi, ki se jih reši na morju,”
so zapisali v sklepih. V tem kontekstu voditelji pozivajo k hitri preučitvi “koncepta regionalnih platform za izkrcanje”, v tesnem sodelovanju z relevantnimi tretjimi državami ter uradom ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM). Na ozemlju EU bo za rešene ljudi treba poskrbeti na podlagi skupnih prizadevanj, s premestitvijo v “nadzorovane centre” v članicah unije, a le na prostovoljni osnovi in ob zagotovitvi hitre obravnave s ciljem razlikovanja med nezakonitimi migranti, ki se bodo morali vrniti, in tistimi, ki potrebujejo zaščito, za katere bo veljajo načelo solidarnosti, še piše v sklepih. Vsi ukrepi v kontekstu teh nadzorovanih centrov, vključno s premeščanjem in preseljevanjem, bodo na prostovoljni podlagi, a ne da bi to vplivalo na dublinsko reformo. Kot je razumeti, vprašanje spornega stalnega mehanizma obveznih kvot v okviru azilne reforme torej še ostaja odprto.

Rodila se je bolj odgovorna Evropa
Tudi italijanski premier Guiseppe Conte, ki je takoj o prihodu zapretil z vetom in nato zaradi migracij blokiral vse druge sklepe, je zadovoljen. Poudaril je, da se je danes rodila bolj odgovorna in solidarna Evropa ter da Italija ni več sama. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je optimistična in pozdravlja dogovor. Voditelji so se po njenih besedah dogovorili o močnejšem nadzoru gibanja prosilcev za azil znotraj unije. Znova je izpostavila, da noben prosilec za azil ne more sam izbrati države EU, kjer bo zaprosil za zaščito. V pomoč Merklovi, ki mora za obstoj svoje vlade doma prepričati, da unija učinkovito ukrepa pri zajezitvi sekundarnih migracij v Nemčijo, so voditelji pozvali, naj članice tesno sodelujejo pri zajezitvi sekundarnih gibanj prosilcev za azil ter sprejmejo vse potrebne notranje zakonodajne in administrativne ukrepe. Da je dosežen “dober kompromis”, je ocenil tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je izpostavil dogovor o premeščanju na prostovoljni podlagi. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je poudaril, da je dogovor plod skupnega dela in da je evropsko sodelovanje prevladalo nad nacionalnimi odločitvami.

Pogajanja so bila po neuradnih navedbah zelo kaotična, šlo je za mikro-usklajevanje besed, a vzdušje naj bi bilo konstruktivno. Sprejeti sklepi so sicer po neuradnih ocenah predvsem nadaljnje usmeritve za reševanje migracijske problematike in ne toliko konkretne rešitve.

A. G.

 • Morala

  Ti dogovori so v prazno, če ilegalci pronicajo v EU s pomočjo tihotapcev in humanitarcev! Če pa imamo v svojih državah na položajih še podpornike migrantskih oz.azilanskih centrov, ste jim dali zeleno luč za nove centre!

  Drugače pa bravo VS!

 • Valter BraniSlav

  V4 ne bo sprejemala migrantov
  Ne bojte se, sprejel jih bo narod hlapcev.
  In to prostovoljno zato da si kdo o nas ne bi kaj slabega mislil.

  • Aresnica

   Upam, da se motiš.?
   ____________
   Lep pozdrav

 • Olga2345

  Slovenski komunisti bodo ustanovili migrantski center v Murglah, tako bodo komunistični in islamistični teroristi delovali skupaj, pod pokroviteljstvom Murgleoneja! Fajonova bo tajnica, Štefka bo v partizanskem kotlu kuhala čajčke…Milan bo vse financiral z udbomafijskim denarjem iz oaz, delno pa tudi preko Štefkinega računa v Mehiki….

  • elh.

   Imam in njegova pokorna žena sta že tam.

 • elh.

  To bi morali dati za glavno novico med Slovenija rubrike, tako pa sem komaj kdo zaide.

  Bravo Orban! Skratka, vsaka država katere državljani in vlada le te nočejo migrantov jih ne bodo imeli.
  Ostali pa odvisno od vlad. Zdaj je pri nas še posebej pomembno kdo bo v vladi. Vemo, kdo so promigrantski in kdo ne.

  Tisti, ki niste volili in niste za šeriat, naredili ste veliko napako, da niste volili stranke, ki sprejemanju migrantov niso naklonjene. Se bo jasno pokazalo, kakšno napako ste naredili, da niste pomagali protišeriatskim strankam. Že samo zaradi tega bi morali na volitve, ker to je največji problem, ki nas pesti.

 • Mihilus

  Kot so nekateri časniki že zapisali se evropski talilni lonec (melting pot) spreminja v eksplozivni lonec (meltdown pot). Zadeva se bo slej ko prej končala v etničnem čiščenju, vprašanje je samo kdo ga bo izvajal in na kakšen način. Iz tega vidika nikakor nisem zadovoljen z rešitvami. Ko se bomo pogovarjali o temu kako čim bolj civilizirano (kolikor se pač da) izničiti posledice migracij – tudi tistih znotraj Evrope – takrat bomo lahko rekli, da se pogovarjamo o pravih rešitvah. Tole je zmaga samo v toliko, da smo se sploh začeli premikati v pravo smer. Smo pa še daleč od prave smeri.

  • stajerc5

   Imas prav, bilo je ogromno govorenja, resitve pa niti priblizno nobene! Veliko spuscanja megle z slabimi izgledi na cimprejsnje realiziranje.
   Kot, da ne bi vsi vedeli, da se prekleto mudi!!!

  • exposingthetruth1111

   do takrat bodo pa Cuckoldi skrbeli za tuje otroke ki niso njihovi
   https://www.youtube.com/watch?v=jGqCX6D_dK0

   • xtc

    Ne boj se,ko bo to zalaufalo bo šlo kot po tekočem traku-ne želi si tega videt.
    Hitlerjevi patenti,so kot otroški vrtec,kar boš videl sedaj tud produktivnostbo znatno višja.To prinese leva norost.

 • Margu501

  Dokler bodo evropske humanitarne organizacije reševale begunce na obalah Libije, se pritok le teh v EU ne bo zmanjšal. Zaplenit ladje, lastnike teh ladij pa pod ključ. https://twitter.com/Mephisto966/status/1012372269056909314

 • xtc

  Tole je zgolj ublažitev težav,ki bodo še kar šle do eksplozije,ki ni več daleč in je neizbežna,saj zadeve kmalu ne bodo več obvladljive in bo obračun neizbežen-žal so zanj krivi predvsem EU politiki in birokrati,ki niso selektirali uvoza ilegalcev že od 40 let nazaj.

 • sodnikisozločinci

  To ni nič, EU mora crknit. Meje in carine med evropskimi državami je treba postavit nazaj in odpraviti prosto gibanje in prosto trgovino.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!