Veliki ameriški zid na meji z Mehiko že dobiva ponudnike za gradnjo

Ameriško- mehiška meja (foto: epa)

Donald Trump očitno ne bo imel problemov z iskanjem izvajalcev del na njegovem velikem zidu z Mehiko. Ponudbo mu je namreč poslal kar mehiški poslovnež Enrique Escalante, ki je lastnik največje mehiške cementrane Grupo Cementos de Chihuahua.

“Smo pomemben proizvajalec na tem območju in spoštovati moramo svoje stranke na obeh straneh meje,” je dodal Escalante v pogovoru, ki ga je Reuters objavil na svoji spletni strani. Podjetje sicer okoli 70 odstotkov svojih prihodkov ustvari v ZDA, kjer ima tudi tri svoje tovarne. Problem tega predloga je le to, da je Trump v kampanji vseskozi poudarjal, da bo prekinil poslovanje s tistimi, ki Američanom odžirajo delovna mesta.

Trump je izgradnjo zidu napovedal že v predsedniški tekmi
Trump je med kampanjo napovedoval izgradnjo okoli 3200 kilometrov dolgega zidu na južni meji z ZDA, da bi ustavili pritok nezakonitih priseljencev iz Mehike. Prav tako je napovedal izgon nezakonitih priseljencev s kriminalno kartoteko. Tako namerava novoizvoljeni ameriški predsednik zagotoviti večjo notranjo stabilnost v ZDA.

Vseskozi je Trump tudi ponavljal, da bo Mehika plačala zid. Mehiška vlada sicer tovrstne pobude zavrača.
Po izvolitvi je newyorški poslovnež sicer že nekoliko omilil izjave o postavljanju zidu in dejal, da bi bil del tega zidu lahko tudi ograja, poroča STA. Ta izjava je bila usklajena z republikanskim vodstvom, saj so njihova stališča bolj politično korektna kot Trumpova.

A. R.