fbpx

Veliki mojster suverenega malteškega viteškega reda Matthew Festing odstopil po sporu s papežem zaradi kondomov

Po pritisku papeža Frančiška je odstopil veliki mojster suverenega malteškega viteškega reda Matthew Festing (Foto: STA)

Veliki mojster suverenega malteškega viteškega reda Matthew Festing je položaj zasedel leta 2008. Odstopil je po enomesečnem sporu s papežem zaradi kondomov. Njegov odstop mora v prihodnjih dneh potrditi suvereni koncil malteškega viteškega reda.

Spor je izbruhnil decembra lani, ko je papež Frančišek imenoval petčlansko skupino za preiskavo okoliščin odstopa tretjega človeka tega reda, velikega kanclerja Nemca Albrechta von Boeselagerja. Malteški viteški red v preiskavi takrat ni želel sodelovati, ker naj bi šlo za notranjo zadevo. Boeslager je moral odstopiti po pritisku reda, ker je odobril sodelovanje reda v humanitarnih programih, v okviru katerih so v Mjanmaru delili brezplačne kondome, da bi preprečili širjenje aidsa. Konservativci v Cerkvi nasprotujejo kakršni koli uporabi kondomov. Papež Frančišek tako kot njegov predhodnik Benedikt XVI. dopušča njihovo uporabo za preprečevanje širjenja aidsa.

Velikega mojstra  suverenega malteškega viteškega reda Matthewa Festinga je v torek sprejel papež Frančišek in zahteval, naj odstopi. Festing je privolil.  Dejansko je odstopil  po sporu med Vatikanom in malteškim viteškim redom, ki je po mnenju poznavalcev Svetega sedeža pravzaprav konflikt med liberalci in konservativci v Cerkvi.

Sodu naj bi izbilo dno nedavno Festingovo pismo, ki je prišlo v javnost in v katerem omenja, da so trije vatikanski uradniki v konfliktu interesov zaradi povezav s skladom v Ženevi, v katerem ima delež tudi malteški viteški red. Šlo naj bi za upiranje papeški avtoriteti brez primere.

B. J., STA