Venezuela: Maduro bo obračunal z opozicijo – nad protestnike je poslal vojsko!

Datum:

Venezuelski socialistični predsednik Nicolas Maduro je pred množičnimi protesti opozicije, napovedanimi za sredo, v nedeljo na ulice poslal vojsko, poročajo tuje tiskovne agencije. Vojska je že potrdila zvestobo predsedniku. Države Latinske Amerike medtem pozivajo k mirnim protestom v Venezueli.

V Venezueli že dva tedna vsak dan potekajo protesti proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Madura, ki se jih udeležuje več deset tisoč ljudi. V spopadih med protestniki in policijo je bilo od začetka demonstracij ubitih najmanj pet protestnikov, več sto jih je bilo ranjenih.

Maduro je diktator, nad ljudi poslal vojsko
Desnosredinska opozicija opozarja, da se Maduro v sivem območju med diktaturo in preostankom demokracije giblje v smeri “črnega območja”. Protestniki se zavzemajo za predčasne volitve in izpustitev političnih zapornikov. Vrhunec naj bi demonstracije dosegle v sredo, ko venezuelska opozicija napoveduje “mater vseh protestov”. Množični protesti bodo tako potekali na državni praznik, s katerim v Venezueli obeležujejo začetek boja za neodvisnost leta 1810. Madurovi podporniki so za isti dan napovedali demonstracije v podporo predsedniku.

Maduro je na ulice poslal vojsko in to pozval k pripravljenosti. Kot je poudaril v ponedeljek, želi opozicija organizirati izgrede in s tem izzvati posredovanje tujine v državi. Predstavniki opozicije svarijo pred nasiljem na demonstracijah in so vojsko pred protesti pozvali, naj se obrne proti Maduru, ki je državo pahnil v veliko gospodarsko in politično krizo s pomanjkanjem in izgredi.

Vendar pa je obrambni minister Vladimir Padrino Lopez dejal, da vojska “potrjuje svojo brezpogojno lojalnost predsedniku”. To je povedal pred več tisoč oboroženimi pripadniki t. i. bolivarske milice na trgu pred predsedniško palačo, ki so njegove besede pozdravili z dvignjenimi pestmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Maduro se je za podporo že zahvalil in napovedal, da bo vojsko razširil na pol milijona vojakov. “Lojalnost se poplača z lojalnostjo,” je dejal.

Države Latinske Amerike medtem pozivajo k mirnim protestom v Venezueli. “Pozivamo vlado bolivarske republike Venezuele, naj zagotovi pravico do mirnih protestov,” je v skupnem sporočilu zapisalo enajst držav – Argentina, Brazilija, Čile, Gvatemala, Honduras, Kolumbija, Kostarika, Mehika, Paragvaj, Peru in Urugvaj.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...