fbpx

Venezuela: Zaradi Madurove represije vedno več smrtnih žrtev

Foto: epa

Milijon Venezuelcev je sodelovalo v stavki, ki jo je opozicija sklicala z namenom, da bi dosegla prekinitev volitev za novo ustanovno skupščino. Spopadi med protestniki in policisti so zahtevali  tri smrtne žrtve, več kot 360 pa so jih aretirali. Predsednik je sporočil, da je bila stavka “minorna” in da bodo njeni voditelji aretirani.

Zaradi vedno pogostejših stavk opozicije je od aprila v Venezueli umrlo že več kot 100 ljudi. Protestniki so med včerajšnjo stavko v večih mestih, tudi v prestolnici, zabarikadirali ceste s smetmi in pohištvom. Opozicija je dejala, da se je protesta udeležilo kar 85 odstotkov državljanov. Za podpornike koalicije pa je dan potekal brez posebnosti, odprte so bile vse javne ustanove, uslužbenci pa so delali nemoteno.

Foto: epa

V več mestih so policisti protestnike napadli s solzilci. O eni smrtni žrtvi poročajo iz mesta Caracas, o dveh pa iz severnega mesta Valencije. Tudi Kolumbija, Francija, Španija, ZDA in EU so venezuelsko vlado pozvale, naj prekine glasovanje za novo ustanovno skupščino, ki bo 30. julija, a je venezuelski predsednik Nicolas Maduro poziv zavrnil. V televizijskem govoru je napovedal zmago, saj se javni sektor stavke ni udeležil: ”Delavci so zmagali, zmagali so ljubezen, življenje in upanje. Ne oziramo se na opozicijo, ki ni nikoli poznala pravega dela, mi gremo naprej,” je dejal predsednik.

Foto: epa

Opozicijski olitiki menijo, da želi Maduro z novo ustanovno skupščino utrditi svoj položaj na oblasti, medtem ko sam trdi, da je bo nova skupščina pripomogla k boljšemu dialogu v polarizirani državi. A opozicija predsednikovim lažem ne bo nasedla in je datume do glasovanja že zapolnila s stavkami.

Isaias Medina, visoki diplomat, meni, da venezuelska vlada s svojimi dejanji krši človekove pravice in naj bi zaradi tega absurda pred nedavnim odstopil z mesta predstavnika države v Organizaciji združenih narodov. Venezuelski veleposlanik v OZN Rafael Ramirez pa je dejal, da je bil Medina odpuščen zaradi “neprimernega obnašanja”.

Foto: epa

Nedavno je vodja Organizacije ameriških držav (OAS) Luis Almagro opozoril na katastrofalno poslabšanje v Venezueli in Madura obtožil odgovornosti za vse žrtve, ki so bile ranjene ali ubite v protestih. Dejal je, da za vsakim političnim zapornikom, za vsako osebo, ki je bila mučena ali ubita, stoji nekdo, ki je za to nosi odgovornost, in da je v tem primeru to venezuelski predsednik, še poroča BBC.

N. Š.