fbpx

Verski fanatiki v Pakistanu spet sejali strah in grozo – pobili so 59 ljudi

Foto: epa

V Pakistanu se je zgodil teroristični napad, na lokalno policijsko akademijo, v katerem je življenje izgubilo vsaj 59 oseb, preko 100 pa je bilo ranjenih. Gre za enega najhujših tovrstnih napadov v Pakistanu v zadnjem letu. 

V terorističnem napadu verskih fanatikov na neko policijsko akademijo v Pakistanu je življenje izgubilo vsaj 59 oseb, preko 100 pa je utrpelo telesne poškodbe. Vest so na današnji dan za javnost sporočile lokalne oblasti. Gre za eno najbolj krvavih terorističnih dejanj v tej državi v letošnjem letu, navaja STA.

Dva sta se razstrelila
V napadu je bilo vsaj 59 mrtvih in 118 ranjenih, in sicer v mestu Quetta. Teroristični napad je izvedla skupina skrajnežev, povezana z al Qaedo, ki je v zadnjih letih izvedla že več podobnih terorističnih napadov na tamkajšnjo šiitsko manjšino. Enega izmed napadalcev so ubile varnostne sile, dva pa sta umrla med razstrelitvijo. Napad se je končal v zgodnjih jutranjih urah. Verski fanatiki so se pri svojem dejanju osredotočili na hostel ob policijski akademiji, kjer biva 700 policijskih kadetov, od koder je bilo rešenih 200 kadetov, navaja CNN.

Foto: epa

Foto: epa

V dogodku posredovala tudi pakistanska vojska 
Lokalne oblasti še navajajo, da je 5 ali 6 skrajnežev vstopilo policijsko akademijo in se napotilo naravnost v hostel, kjer so tamkajšnje ljudi zajeli kot talce. V dogodku je posredovala tudi pakistanska vojska, podoben napad na območju, pa je znan že iz leta 2013, ko je življenje izgubilo 160 ljudi.

Napetosti med suniti in šiiti imajo zgodovinske razsežnosti
Islam je razdeljen na dve večji verski ločini, in sicer na sunite in šiite. Prvih je največ – kar 1,3 mld. ljudi, medtem ko šiiti predstavljajo zgolj 15% muslimanske populacije. Spor med obema ločinama izhaja predvsem iz dejstva, da suniti ne verjamejo, da bi Mohamed določil svojega naslednika, po drugi strani pa šiitska manjšina stoji za stališčem, da je Mohamed določil svojega naslednika Alija, ki naj bi bil potemtakem edini upravičeni Prerokov naslednik. Prav zato mora šiitski voditelj izvirati iz Mohamedove družine, navaja renton.

D. M.