fbpx

Versko sožitje na “vrhuncu”: Napadi na kristjane na cvetno nedeljo se vrstijo

Foto: iStock

V današnji eksploziji v egiptovski koptski cerkvi je ob praznovanju cvetne nedelje zaradi poškodb podleglo vsaj 21 vernikov, 42 oseb pa je bilo po navedbah Egyptian Streetsa poškodovanih. 

Vse podrobnosti o incidentu v egiptovskem mestu Tanta še niso znane, je pa potrebno poudariti, da so tarčo predstavljali koptski kristjani, ki v Egiptu predstavljajo manjšino  10 odstotkov 90-milijonske populacije. Državni mediji poročajo, da je bomba, podstavljena pod sedežem, eksplodirala ravno takrat, ko je bila cerkev polna vernikov.

V manj kot desetih dneh je to že drugi napad v mestu Tanta. 31. marca je tam v eksploziji bombe v policijskem centru za usposabljanje umrlo vsaj 16 ljudi. 

(Foto: iStock)

Eksplozija tudi v Aleksandriji
Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da se je po eksploziji v mestu Tanta, dogodila še ena eksplozija pred koptsko cerkvijo v Aleksandriji. Po nedavnih informacijah je potrjenih 6 smrtnih žrtev, ranjenih pa je več ljudi.

Potem ko je vojska v Egiptu odstavila muslimanskega predsednika Mohameda Mursija leta 2013, so se po navedbah STA okrepili napadi na koptske kristjane, saj so ti njegovo odstavitev takrat tudi podprli. Med najbolj smrtonosnimi napadi na koptske kristjane je bil napad lanskega decembra, ko je v napadu na cerkev umrlo 30 vernikov, odgovornost za napad pa je tedaj prevzela kontroverzna teroristična skupina Islamska država.

N. Ž.