fbpx

[Video] 11 milijonov ton težka ledena gora se približuje grenlandski vasi, se lomi in grozi s cunamijem!

Ogromna ledena gora grozi s cunamijem (foto: epa)

11 milijonov ton težko ledeno goro, ki je v neposredni bližini obale majhne vasi, prebivalci nemočno opazujejo, kako se približuje njihovim bivališčem, in pravijo, da bi se lahko vsak čas zrušila ali bi se ji odlomil večji del in povzročil izginotje njihovih domov.

Lokalne oblasti so svetovale 33 prebivalcem (od vseh 169) Innaarsuita, ki živijo v bližini ledene gore, naj zapustijo območje in se preselijo na višje predele. Lastnike čolnov pa so prosili, naj svoja plovila odmaknejo, saj obstaja možnost, da bi se del gore odlomil in povzročilo cunami proti vasi.

“Zelo smo zaskrbljeni in strah nas je,” je dejal predsednik mestnega sveta Innaarsuita Karl Petersen. Danski meteorolog pa je ocenil, da je ledena gora velika približno toliko kot dve nogometni igrišči in visoka skoraj 100 metrov, odvisno od vremenskih razmer. Trenutno je od obale oddaljena od 500 do 600 metrov, policija pa bo v ponedeljek opravila novo oceno stanja, poroča Breitbart.

Grenlandija ima celo zgodovino ledenih gora, ki so okoliškim mestom in vasem grozile s cunamiji. Junija 2017 je potres povzročil enega takšnih cunamijev blizu vasi Nuugaatsiaq, kjer so življenje izgubili štirje ljudje, uničil pa je 11 domov.

A. G.