[Video] 11. september 2001: Mineva 18 let od terorističnega napada, ki je za vedno zaznamoval 21. stoletje

Goreči dvojčki WTC v terorističnih napadih 11. septembra 2001 (vir: twitter)

11. septembra 2001 je prišlo do ugrabitve štirih potniških letal, ki so jih teroristi Al Kaide uporabili za islamistične teroristične napade. Dve letali sta se zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra, eno se je zaletelo v Pentagon, na zadnjem letalu pa so se potniki uprli teroristom, zaradi česar je letalo strmoglavilo v Pensilvaniji. Islamisitični terorizem pa je skupaj z vodjo Al Kaide Osamo bin Ladnom prišel v središče pozornosti svetovne javnosti.

Danes je težko reči, ali je svet stopil skupaj, ko je prišlo do serije najhujših terorističnih napadov, ki so prizadeli ZDA na današnji dan pred 18 leti. A mnogi med nami še danes pomnijo dogodek, ki je za vedno zaznamoval 21. stoletje, še vedno se spomnijo, kje so se takrat nahajali.

V seriji islamističnih terorističnih napadov je umrlo 2.977 nedolžnih ljudi. Ime Osame bin Ladna pa je nemudoma postalo ime najbolj iskanega zločinca na svetu. Poleg 2.977 smrtnih žrtev je bilo še več kot 6 tisoč ranjenih.

Dve potniški letali sta vzleteli iz Bostona, drugi dve iz letališča Newark blizu New Yorka. Letali iz Bostona sta se zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra. Mnogi v Sloveniji pa se še vedno spomnijo prekinitve rednega programa na televiziji zaradi posnetkov dveh letal, ki sta se zaleteli v eno in drugo stolpnico.

https://twitter.com/Glenn_gly21658/status/1171668561238134784?

Spomnimo se dima, eksplozije in nato prizorov, kako sta se stavbi sesedli. Podobe ljudi, ki so skakali iz goreče stavbe v gotovo smrt, so še vedno žive. Ravno tako podobe preživelih na ulicah New Yorka, ki so zaradi količine prahu spominjale na črno-bele fotografije.

To je bil začetek pretresljivih dogodkov, ki so v ospredje porinile boj proti terorizmu. Dan se je nadaljeval s poročanjem, da se je tretje letalo zaletelo v Pentagon. Na koncu pa je prišla še novica, da je zadnje, četrto letalo strmoglavilo na polju blizu mesta Shankesville v Pensilvaniji.

Kasneje smo izvedeli, da so se potniki tega letala uprli teroristom, zaradi česar letalo ni nikoli doseglo Pentagona, kot je bilo sprva načrtovano.

S tem pa se je tudi začela vojna proti terorizmu. Danes se v ZDA, tako v Pentagonu kot Pensilvaniji in New Yorku, na spominskih slovesnostih spominjajo žrtev terorističnega napada ter reševalcev, gasilcev, policistov in preostalih, ki so izgubili svoje življenje v terorističnem napadu ali zaradi njega.

Po pisanju AP se bo ameriški predsednik Donald Trump udeležil spominske slovesnosti v Pentagonu, medtem ko bo podpredsednik Mike Pence prisoten kot govorec na prizorišču strmoglavljenega letala nedaleč od Shanksvilla. Spominske slovesnosti pa se bo udeležilo tudi večje število ljudi v New Yorku.

Ivan Šokić

 • pajot

  No,te teroristične napade bi lahko jemali cum grano salis.
  Že precej časa se govori,da je bil glavni terorist pri tem dejanju George Bush.

 • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

  Inside Job. Žalostno, da v resnici ZDA vodijo ljudje iz ozadja in ne predsedniki ali Senat. Toliko o iluziji odločanja ljudstva. Res kdo misli da večina navadnih Američanov hoče vojne ? hočejo jih vlada v senci, resnični gospodarji ZDA in Zahodnega Sveta + vpliv na vse vlade na Vzhodu + države tretjega Sveta.
  Cilj je jasen, dosečti način za Novi Svetoni Red – globalna država kontrolirana s pomočjo tehnologije in popolni nadzor na vsako individualno osebo na tem Svetu. Tem ljudem ni več za bogastvo ampak za neomejeno moč in vpliv nad vsem! to je njihov afrodizijak, moč, kontrola in vpliv nad čisto vsakim posameznikom. Nekaj kar mi navadni ljudje pač ne razumemo.

 • Andrej

  Na drobno so pregledovali potnike, ISIS je pa vso zadevo vodil, verjetno s pomočjo nekoga od znotraj. Tako nekako je še danes. Jaz moram se popolnoma identificirati, pas sleči in čevlje sezuti, tukaj je pa na milijone ilegalcev, ki jim nič od tega ni bilo treba. Pa še podporo dobivajo.

  • FRANC3

   To je pač gnila Evropa. Enako je v Sloveniji.
   Še leta 1991 so na meji z Italijo streljali na ljudi, ki so bežali iz raja Jugoslavije in levičarji so streljanje zagovarjali. Dane ta ista levica vabi kameltrajbarje v Slovenijo brez dokumentov!

 • Sonce

  9/11, leta 1973, Čile

  https://youtu.be/garqIzNZvz8

  Dan ko amerosi izvedejo puč in nastavijo diktatorja.

 • RATATA

  Zanikanje holokavsta je kaznivo dejanje po KZ planeta Zemlja, karkoli v z vezi s tema dvojčkoma in pentagonom je IQ.

 • Sonce

  #FakeNews #FakeFlag

 • janko

  Socializem in islam morata izginiti z Zemlje!

 • montyamp

  To so židje zakurli svoj rep , obtožili Bin Laden-a za rušenje stolpnic , tudi tiste katere letalo ni zadelo in to človeka iz katerega so sami naredili “”””” terorista””””” .
  Ko so ga podpirali in financirali njegovo 10 000 glavo vojsko , je bil narodni heroj .
  Potreba po novem sovražniku je rodila idejo , da začnejo židje bombardirati sami sebe , da lahko začnejo novo vojno in napadejo “”” heroje — teroriste “”” , katere so sami financirali in izurili .
  Vam povem , Adolf ni bil neumen . le prehiter in nedosleden .

 • skorpijon93

  češka je svetlobna leta pred ZDA in SLO

 • Pu Medvedek

  Strokovnjak za demolicijo stavb je povedal, da je bil blok 7 minirana (t.ly/ZGmOE), arhitekti in inžinirji so povedali, da so bile stavbe minirane (t.ly/D5l72) vi pa še vedno propagirate, da so kmetje iz afganistana uspeli premagati NORAD (t.ly/lDpVV) ker so imeli tistega dne ravno vaje proti terorističnem napadu, ugrabitev letala in ni bilo več razpoložljivega letala na terenu, NORAD razgovori (t.ly/LRyVg). Letala niso našli v Shanksville, Pennsylvania (t.ly/bArwA), letala niso našli niti v Pentagonu (t.ly/A6VA7), vendar smo po nekaj letih dobili posnetek, ki prikazuje raketni napad na pentagon (t.ly/nzRnA). Jasno, le raketa bi lahko prebila tri obroče v pentagonu in naredila tako luknjo v tretjem, notranjem obroču (t.ly/5E68Y). Če letala ni bilo pri prvem in drugem napadu, potem je logično sklepati, da ga ni bilo niti pri tretjem in četrtem. Stavbo so zrušile bombe nano thermita, pravi fizik (t.ly/j5pDJ), letala so bila predstava za ljudstvo (t.ly/KKxZB). Verjetno zato, da je lahko lastnik blokov(Larry Sylverstein) pobral zavarovalniški denar, ker je nekaj mesecev prej zavaroval stavbe za primer terorističnega napada.(t.ly/J02Zl).

 • šmentanamuha

  Kolk časa nam še ,mislite prodajat tale fejk teroristični napad? Razumem, da se morajo američki predsedniki pretvarjati, ampak nam pa se ni treba. Krvave roke ima Cia in Busheva administracija. To je bil “inside job”. Globoka država je potrebovala razlog za vojno.