fbpx

[Video] 11. september 2001: Mineva 18 let od terorističnega napada, ki je za vedno zaznamoval 21. stoletje

Goreči dvojčki WTC v terorističnih napadih 11. septembra 2001 (vir: twitter)

11. septembra 2001 je prišlo do ugrabitve štirih potniških letal, ki so jih teroristi Al Kaide uporabili za islamistične teroristične napade. Dve letali sta se zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra, eno se je zaletelo v Pentagon, na zadnjem letalu pa so se potniki uprli teroristom, zaradi česar je letalo strmoglavilo v Pensilvaniji. Islamisitični terorizem pa je skupaj z vodjo Al Kaide Osamo bin Ladnom prišel v središče pozornosti svetovne javnosti.

Danes je težko reči, ali je svet stopil skupaj, ko je prišlo do serije najhujših terorističnih napadov, ki so prizadeli ZDA na današnji dan pred 18 leti. A mnogi med nami še danes pomnijo dogodek, ki je za vedno zaznamoval 21. stoletje, še vedno se spomnijo, kje so se takrat nahajali.

V seriji islamističnih terorističnih napadov je umrlo 2.977 nedolžnih ljudi. Ime Osame bin Ladna pa je nemudoma postalo ime najbolj iskanega zločinca na svetu. Poleg 2.977 smrtnih žrtev je bilo še več kot 6 tisoč ranjenih.

Dve potniški letali sta vzleteli iz Bostona, drugi dve iz letališča Newark blizu New Yorka. Letali iz Bostona sta se zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra. Mnogi v Sloveniji pa se še vedno spomnijo prekinitve rednega programa na televiziji zaradi posnetkov dveh letal, ki sta se zaleteli v eno in drugo stolpnico.

https://twitter.com/Glenn_gly21658/status/1171668561238134784?

Spomnimo se dima, eksplozije in nato prizorov, kako sta se stavbi sesedli. Podobe ljudi, ki so skakali iz goreče stavbe v gotovo smrt, so še vedno žive. Ravno tako podobe preživelih na ulicah New Yorka, ki so zaradi količine prahu spominjale na črno-bele fotografije.

To je bil začetek pretresljivih dogodkov, ki so v ospredje porinile boj proti terorizmu. Dan se je nadaljeval s poročanjem, da se je tretje letalo zaletelo v Pentagon. Na koncu pa je prišla še novica, da je zadnje, četrto letalo strmoglavilo na polju blizu mesta Shankesville v Pensilvaniji.

Kasneje smo izvedeli, da so se potniki tega letala uprli teroristom, zaradi česar letalo ni nikoli doseglo Pentagona, kot je bilo sprva načrtovano.

S tem pa se je tudi začela vojna proti terorizmu. Danes se v ZDA, tako v Pentagonu kot Pensilvaniji in New Yorku, na spominskih slovesnostih spominjajo žrtev terorističnega napada ter reševalcev, gasilcev, policistov in preostalih, ki so izgubili svoje življenje v terorističnem napadu ali zaradi njega.

Po pisanju AP se bo ameriški predsednik Donald Trump udeležil spominske slovesnosti v Pentagonu, medtem ko bo podpredsednik Mike Pence prisoten kot govorec na prizorišču strmoglavljenega letala nedaleč od Shanksvilla. Spominske slovesnosti pa se bo udeležilo tudi večje število ljudi v New Yorku.

Ivan Šokić