[Video] 17 ugrabljenih otrok je bilo vrnjenih v Ukrajino: Nekatere so pretepali z železnimi palicami

Vrnitev ugrabljenih ukrajinskih otrok. (Foto: Twitter)

Prilagamo videoposnetek, ki prikazuje vrnitev 17 ugrabljenih ukrajinskih otrok. Slednje so okupatorske oblasti odpeljale iz Hersona v Rusijo. Po letu dni so se vrnili k staršem. Eden od vrnjenih dečkov je povedal, da v ujetništvu ni bilo normalne hrane, pazniki pa so nekatere pretepali s kovinskimi palicami ter jim prali možgane, da so jih starši zavrgli. 

Po letu dni se je 17 ukrajinskih otrok vrnilo v domovino k svojim sorodnikom. Lani so bili odvedeni iz Hersona v Rusijo. Eden izmed dečkov je povedal, v kakšnih pogojih so živeli v jetništvu. Dejal je, da tam ni bilo normalne hrane. Prav tako je še rekel, da so bili nekateri otroci tepeni s kovinskimi palicami, predvsem tisti, ki so bili “za Ukrajino”. Skoraj vsi hersonski otroci pa so bili Ukrajini naklonjeni. Pazniki/nadrejeni so jim tudi prali možgane …, poroča Visegrad 24.

Tisti, ki so si drznili krikniti: “Slava Ukrajini!” ali “Slava herojem!”, so bili odpeljani neznano kam in nihče več jih ni videl. Ni znano, kaj se je z njimi zgodilo. Prav tako so nadrejeni otrokom lagali, da Ukrajina ni osvobodila Hersona. Poleg tega so jim še govorili, da bodo posvojeni in da so jih starši zapustili. Deček je celo poklical mati, da je govorila z njegovimi nadrejeni, oni pa so zgolj odvrnili, da jih njeno mnenje skrbi, ker so ugrabljeni otroci sedaj “otroci Rusije”.

Spomnimo: 17. marca 2023 je predobravnavni senat Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu izdal nalog za aretacijo dveh posameznikov zaradi nezakonite deportacije otrok: Vladimirja Putina in Marije Lvovo-Belove. Slednja je komisarka za otrokove pravice v uradu predsednika Ruske federacije, ki naj bi bila za kazniva dejanja soodgovorna. Ukrajina je pozdravila nalog za Putinovo aretacijo, ruska stran pa sporočila, da odločitve sodišča za njihovo državo, tudi s pravnega vidika, nimajo nikakršne veljave.

Domen Mezeg