fbpx

[Video] 33 let od padca romunskega diktatorja

Zgodba, ki se ne sme pozabiti. (Foto: Facebook)

Romuni so pred 33 leti stopili na ulice, da bi obsodili komunistični režim, ki ga je vodil diktator Nicolae Ceausescu. Prvi protesti so se začeli v Temišvaru v zahodni Romuniji, kjer so se ljudje zbrali pred hišo madžarskega reformiranega pastorja Laszla Tokesa, ki so ga komunistične oblasti želele izseliti. 16. decembra 1989 so Temišvarčani vzklikali ‘Dol s Ceausescujem’ in 20. decembra razglasili Temišvar za prvo mesto brez komunizma v Romuniji.

Pred natanko 33 leti je padel brutalni režim romunskega vladarja Nicolaeja Ceausescuja. Pogled na njegovo osebnost in zadnje dni njegove vladavine nas morda kaj nauči o tem, kaj bi lahko prinesla prihodnost. Usmrčen je bil po hitrem sojenju, na katerem je bil obsojen na smrt. Ob njem je bila usmrčena tudi njegova žena Elena Ceausescu. “Ceaușescujevo vladavino lahko imenujemo dinastični neostalinizem. Njegova družina je tako rekoč prevzela državo”, je v enih od svojih izjav zapisal zgodovinar Thomas Kunze, avtor knjige Ceauşescu. Pekel na zemlji.

Te dni so po vsej državi potekale komemoracijske prireditve v spomin padlim za svobodo. Potekale so slovesnosti in se polagali venci na različne spomenike junakov revolucije. Očividci revolucije in potomci žrtev so molili in polagali cvetje v mestih, kjer so se zgodili najbolj krvavi dogodki. “Ohranimo spomin na junake iz leta 1989 in nadaljujmo z ideali, za katere so se borili,” je dejal romunski predsednik Klaus Iohannis ob udeležbi na slovesnosti pri polaganju vencev na Univerzitetnem trgu v Bukarešti, simboličnem kraju revolucije, medtem ko je premier Nicolae Ciuca v svojem sporočilu zapisal, da “mučenikom romunske revolucije in vsem tistim, ki so trpeli v času komunistične diktature, dolgujemo svobodo, ki jo uživamo danes in se jim moramo zahvaliti s tem, da skrbimo za Romunijo in s krepitvijo demokratičnega procesa,” piše Mednarodni radio Romunija.

Po vsej državi se spominjajo junakov romunske protikomunistične revolucije decembra 1989. (Foto: Vlada Romunije)

Romunski senatorji so se v sredo počastili z minuto molka, s tem so počastili spomin na leto 1989 in Romune, ki so se z velikimi žrtvami borili za svobodo, za spoštovanje človekovih pravic, za pravico do prostega gibanja zunaj meja države.

Ceauşescu. Pekel na zemlji.
Decembra 1989 se je v Romuniji odvijala krvava bitka, ki je vodila do izjemnega propada enega najbolj represivnih komunističnih režimov v Evropi – in nedvomno njegovega najbolj grozečega diktatorja. Za Romune, ki so ga izzvali, je bil to trenutek, ki je določil njihova življenja. “Bila je vojna, tukaj je bilo vojno območje,” se spominja Traian Rabagia, takrat 19-letni študent geologije, piše BBC. Do Ceausescujevega krvavega padca je prišlo po njegovi četrtstoletni vladavini. Leta 1965 je prevzel vodenje romunske komunistične partije, leta 1967 pa je postal tudi predsednik Državnega sveta in s tem vodja države. Leta 1974 je bil izvoljen na novo vzpostavljeni položaj predsednika države. Priljubljen je bil zaradi neodvisne, nacionalistične politike in postavljanja Sovjetski zvezi po robu. Tako je obsodil napad držav Varšavskega pakta na Češkoslovaško leta 1968 in napad Sovjetske zveze na Afganistan leta 1979.

Mnogi v oboroženih silah so se pridružili protestnikom proti Caucescu. (Foto: zajem zaslona)

Doma pa je Ceausescu krepil represijo s pomočjo tajne policije. Ni dopuščal nikakršnega nasprotovanja. Zaradi slabe gospodarske politike je v državi vladalo hudo pomanjkanje hrane, goriva oz. energentov, zdravil in drugih osnovnih potrebščin, kar je krepilo nezadovoljstvo prebivalcev. “Romunija, 25. december 1989. Komunistični diktator Nicolae Ceausescu je postavljen ob zid in ustreljen zaradi zločinov proti človečnosti, potem ko se je država dva dni prej uprla. Izvirni posnetek je daljši in precej nazoren,” je posnetek objavil profil Višegrad na Twitterju.

Padec diktatorja se je nezadržno začel 17. decembra v Temišvaru, kjer so represivni organi streljali na protestnike na demonstracijah proti nameri vlade, da nasilno prežene do vlade kritičnega pastorja madžarskega rodu Laszla Tokesa, ki ga je vlada obtožila etničnega sovraštva. V znamenje solidarnosti s prebivalci Temišvara so na ulice odšli tudi prebivalci drugih mest, tudi Bukarešte. 22. decembra je vojska prestopila na stran protestnikov in ujela Ceausescuja, ki je z ženo pred razjarjeno množico v helikopterju pobegnil iz glavnega mesta. Že 25. decembra ga je posebno vojaško sodišče po hitrem postopku obsodilo na smrt zaradi množičnih umorov in drugih zločinov. Oba z ženo je že isti dan usmrtil strelski vod.

Nicolae in Elena Caucesu (Foto: Wikipedia)

Trenutek Caucescove usmrtitve (Foto: zajem zaslona)

Kljub brutalnemu Ceausescujevemu režimu, ki je več desetletij vladal v Romuniji, številni Romuni skoraj tri desetletja po diktatorjevem padcu nostalgično vzdihujejo po “dobrih starih časih”. Pa vendar se danes v središču Bukarešte na ledeni 25. decembrski večer vrvež nakupovalcev vije in izstopa iz gostega prometa ter pod svetlimi lučmi kapitalizma in božiča. Pred tridesetimi leti je bil ta prizor nepredstavljiv.

Ana Horvat