fbpx

BBC Bidna postavil na “detektor laži”: Številne njegove trditve skregane z resnično situacijo

Predsednik ZDA Joe Biden je slabo zagovarjal svojo odločitev glede predaje Afganistana talibanskim silam, so ugotovili pri BBC. (Foto: epa)

Govor dementnega ameriškega predsednika Joeja Bidna o trenutnem stanju je poskrbel, da so celo mediji, ki tradicionalno podpirajo levičarje, zastrigli z ušesi. Na BBC so se tako sistematično lotili Bidnovih trditev o njegovih preteklih izjavah glede razlogov, zakaj so ZDA v Afganistanu in ugotovili, da so Bidnove najnovejše trditve sprte z resničnostjo. Pri njegovih 78 letih je to vsekakor lahko razumeti.

“Naša misija v Afganistanu ni bila nikoli namenjena grajenju nacije,” je v svojem govoru 16. avgusta 2021, ko se je moral predčasno vrniti z dopusta, zatrjeval ameriški predsednik Joe Biden. Pred leti je Biden govoril drugače. “Naše upanje je, da bomo v Afganistanu videli relativno stabilno vlado, tako, ki bo zagotovila temelje za bodočo obnovo te države,” je še leta 2001 kot ameriški senator govoril Biden. “Alternativa grajenju nacije je kaos in kaos, ki proizvaja krvoločne vojskovodje, tihotapce droge in teroriste,” je zatrjeval tudi leta 2003.

Biden je v svojem govoru ravno tako zavrnil trditve, da bi morali afganistanske civiliste evakuirati že veliko prej. “Nekateri od Afganistancev niso želeli oditi prej, še vedno so imeli upanje za državo,” je vztrajal Biden. Resnica je drugačna. Trenutno je v procesu 18 tisoč prošenj za azil iz Afganistana. znotraj sheme je že davno prišlo do zastoja. Trenutne prosilce naj bi po najbolj optimističnih ocenah uspeli sprocesirati, kakor piše BBC, v naslednjih dveh do treh letih. To kaže, da si je veliko Afganistancev že veliko prej želelo zapustiti državo, a za to niso dobili priložnosti.

Afganistanska vojska se je predala brez boja
Biden je v svojem govoru s prstom pokazal na afganistansko vojsko, ki se je z odhodom Američanov sesedla kot hišica iz kart. Pri BBC menijo, da jim Biden dela krivico. Z odhodom koalicijskih NATO sil je državo zapustilo tudi 18 tisoč pogodbenikov in plačancev, ki so afganistanskim oboroženim silam v zadnjih letih nudile logistično podporo. Poleg tega naj bi za hitro predajo talibanom bila kriva korupcija in nizka morala med vojaki. BBC vseeno brani afganistanske oborožene sile s statistiko. V zadnjih 20 letih, odkar so bili Američani prisotni v Afganistanu, je v boju proti talibanom bilo ubitih skoraj 70 tisoč pripadnikov afganistanske policije in vojske.

Foto: epa

Ivan Šokić