[Video] Američani svojim državljanom: “Vsi takoj odidite iz Belorusije!”

Aleksander Lukašenko, beloruski predsednik (Foto: epa)

Ameriška vlada je pozvala ameriške državljane, naj nemudoma zapustijo Belorusijo. Opozorilo je bilo izdano, potem ko so se sosednje države Belorusije (Litva, Latvija in Poljska) zaradi nevarnosti morebitnih dejavnosti Wagnerjevih plačancev odločile, da na mejo pošljejo okrepljene vojaške sile. Ameriško zunanje ministrstvo je stanje v Belorusiji ocenilo s 4. stopnjo tveganja, kar je najvišje varnostno opozorilo.

Odločitev beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka, ki se dogovarja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da po odmevni konfrontaciji med Putinom in Jevgenijem Prigožinom, da Wagnerjevim plačancem izrazi dobrodošlico, pri Američanih zbuja zaskrbljenost.

Lukašenko se je po volitvah leta 2020, izid katerih sicer izpodbija beloruska opozicija, zaradi kršitev človekovih pravic in izvajanja politične represije znašel pod sankcijami ZDA. Lukašenkova dobrodošlica Wagnerjevim silam, ki je končala njihov kratkotrajni upor proti Kremlju, je povzročila zaskrbljenost držav članic Nata, ki mejijo na Belorusijo.


Pozivajo k takojšnjemu odhodu iz države
“Ne potujte v Belorusijo zaradi nenehne pomoči beloruskih oblasti Rusiji pri njenem napadu na Ukrajino, kopičenja ruskih vojaških sil v Belorusiji, samovoljnega uveljavljanja zakonov, potencialnih državljanskih nemirov, nevarnosti zapiranja in nudenja pomoči državljanom ZDA, ki bivajo ali potujejo v Belorusijo,” navaja opozorilo ameriškega zunanjega ministrstva. Ministrstvo meni, da bi morali državljani ZDA v Belorusiji po njihovem takoj oditi. “Razmislite o odhodu čez preostale mejne prehode z Litvo in Latvijo ali z letalom. Državljanom ZDA ni dovoljeno vstopiti na Poljsko po kopnem iz Belorusije. Ne potujte v Rusijo ali Ukrajino,” še navajajo.

Foto: Google Maps

V primeru, da se ameriški državljani vseeno odločijo za potovanje v Belorusijo, svetujejo, da imajo pripravljen načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih brez pomoči ameriške vlade. Ob tem svetujejo, da naj slednji obiščejo njihovo spletno stran, kjer so nasveti za potovanja na območja z visokim tveganjem. “Spremljajte lokalne in mednarodne medije okrog prelomnih dogodkov in bodite pripravljeni prilagoditi svoje načrte na podlagi novih informacij. Vpišite se v program “Smart Traveler Enrollment Program (STEP)”, da boste prejemali opozorila in da vas bo mogoče v nujnih primerih lažje najti”, še med drugim navajajo.

Litva je v prejšnjem tednu sprejela odločitev, da zapre dva od šestih mejnih prehodov z Belorusijo. State Department pa poroča, da so poljska, litovska in latvijska vlada opozorile, da so možne nadaljnje zapore mejnih prehodov z Belorusijo. Poljska ima odprt še en mejni prehod z Belorusijo, Latvija pa dva. Obe državi sta po poročanju Jutranjega lista sprejeli odločitev, da povečata število vojakov na svoji meji z Belorusijo.

N. Ž.