fbpx

[Video] Amerika zmaguje v vojni s koronavirusom

Predsednik ZDA Donald Trump (foto: EPA)

Ameriški predsednik Donald Trump je preko vikenda sporočil, da je bilo v ZDA testiranih več kot štiri milijone Američanov. To je več kot v Franciji, Veliki Britaniji, Južni Koreji, Singapurju, Indiji, Avstriji, Avstraliji, Švedski in Kanadi skupaj. Pri tem pa Trump za razliko od svojih predhodnikov in preostanka sveta ustavi na decentralizacijo moči.

“Prvič v ameriški zgodovini se administracija na krizo odziva z deregulacijo in decentralizacijo,” je za The Wall Street Journal povedal Christopher DeMuth s Hudsonovega inštituta.

“Skozi zgodovino so nacionalne izredne okoliščine vodile v močnejšo in bolj centralizirano zvezno vlado,” je opozoril DeMuth. Karierni politi tako v Washingtonu kot drugod po svetu v času krize namreč instinktivno posežejo po več moči. Redko je to začasno, so opozorili v Beli hiši, in pogosto ima zelo malo skupnega z dano situacijo. “Namesto tega politiki ustvarjajo nove agencije in ovire in trdijo, da bo močnejša oblast lahko preprečila naslednjo veliko grožnjo.”

Trump stavi na privatni sektor
“Počasen birokratki odziv po svetu je še poslabšal situacijo s koronavirusom. Svetovna zdravstvena organizacija z letni proračunom 2,4 milijarde dolarjev sveta ni pripravila na koronavirus,” so bili ostri v Beli hiši, in izpostavili da je WHO celo ponavljal trditve kitajske komunistične partije in podcenjeval nevarnost nove bolezni iz Wuhana.

Predsednik Donald Trump je po trditvah Bele hiše odstranil nepotrebne predpise in ostale birokratske ovire, zastarele predpise in papirologijo povezano s testiranjem, zdravljenjem in ostalim povezanim z izbruhom epidemije, da bi se lahko država kar najhitreje uspešno spopadla z nevidnim sovražnikom.

Naloga oblasti, da vodi, ne da nadzoruje
Po mnenju Trumpa je Washington najboljši ko vodi, namesto, da kontrolira. Zato je bila prioriteta zagotoviti vsaki državi, skupnosti in delavcem v prvih bojnih črtah vsa sredstva potrebna za boj proti virusu. “Američani so svoje delo opravili z odliko,” je povedal Trump, in opozoril, da je v najbolj prizadetih žariščih izbruha covid-19 v ZDA kot so New York, Detroit in New Orleans videti, da se stanje stabilizira.

Nacionalni podatki kažejo, da je Amerika doživela vrhunec novih primerov in se trenutno nahaja na poti k zmanjšanemu številu smrtnih primerov, kar je nekaj, kar po trditvah Bele hiše niso predvideli niti najbolj optimistični modeli. V ZDA je po zadnjih podatkih 787.960 okuženih s COVID-19, do sedaj so zabeležili 42.897 smrtnih primerov.

Ivan Šokić