fbpx

[Video] Ameriška kongresnica zahteva odpoklic predsednika Bidna, podpredsednice Harrisove in zunanjega ministra Blinkna!

Ameriška kongresnica Lauren Boebert (foto: epa)

Ameriška kongresnica in zvesta podpornica nekdanjega predsednika Donalda Trumpa Lauren Boebert je v torek zahtevala odpoklic ameriškega predsednika Joeja Bidna, podpredsednice Kamale Harris in zunanjega ministra Antonyja Blinkna zaradi katastrofalnega umika ZDA iz Afganistana.

Republikanska kongresnica Lauren Boebert je v torek, 31. avgusta 2021, nastopila skupaj s svojimi kolegi in na tiskovni konferenci od predsedujoče predstavniškemu domu Nancy Pelosi zahtevala prekinitev počitnic za kongresnike ter glasovanje o resolucijah o klicih k odpoklicu ter odstopih.

“Čas je za dejanja,” je povedala Boebertova, ki zahteva odpoklic predsednika Joeja Bidna, podpredsednice Kamale Harris ter zunanjega ministra Antonyja Blinkna. Slednji navkljub trenutni krizi, ki pretresa Bidnovo administracijo, še naprej dopustuje.

Poleg pozivov k odpoklicu tudi zahteve po odstopih
Predstavljena resolucija o odpoklicu med drugim Blinkna obtožuje, da je prezrl opozorila s 13. julija 2021, da bi se morali evakuacijski poleti iz Afganistana začeti, preden bi se talibani okrepili. Boebertova je pri tem spomnila tudi na kaotične prizore bega iz Kabula, ki jim je bila priča svetovna javnost v zadnjih dveh tednih od talibanskega prevzema oblasti v državi.

Poleg pozivov k odpoklicu republikanci po poročanju Breitbarta zahtevajo tudi odstop obrambnega ministra Lloyda Austina in načelnika Združenega štaba oboroženih sil ZDA generala Marka Milleyja.

Skupina republikancev, ki pripadajo svobodnjaški frakciji, je medtem od vodje republikanske manjšine Kevina McCarthyja zahtevala, da vloži zahtevo po odstopu Pelosijeve ali nabere glasove za njeno odstavitev, če ne bo izpolnila zahtev, da se kongres snide predčasno zaradi glasovanja o predlaganih zahtevah k odpoklicu in odstopih.

Ivan Šokić