fbpx

[Video] Ameriški podpredsednik Mike Pence: “Predsednik Trump je od prvega dne te administracije naš narod vodil po poti svobode in priložnosti. Joe Biden bi nas poslal na pot socializma in propada!”

Ameriški podpredsednik Mike Pence. (Foto: epa)

V sredo, 26. avgusta 2020, je v ZDA potekal tretji dan republikanske konvencije. Vrhunec dogodka lahko pričakujemo četrti dan, ko bodo republikanci tudi uradno potrdili svojega predsedniškega kandidata, zdajšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na drugi večer konvencije, je spregovoril ameriški podpredsednik Mike Pence.

V sredo, 26. avgusta 2020, je zbrane v Baltimoru in gledalce, ki so spremljali konvencijo preko spleta ali televizije, nagovoril ameriški podpredsednik Mike Pence.

“V čast mi je, da vas lahko nocoj nagovorim s posvečenih tal trdnjave McHenry,” je povedal Pence in spomnil, da je ta trdnjava prizorišče, ki je navdihnilo besedilo ameriške himne. Občinstvo ga je pozdravilo z vzkliki: “Še štiri leta! Še štiri leta!”

Pencev govor je bil v veliki meri posvečen spominu na ameriške heroje. Ameriški podpredsednik je izpostavil, da je med gosti prisotnih veliko prejemnikov medalje časti – najvišjega vojaškega odlikovanja in prejemnikov škrlatnega srca. Pogum, požrtvovalnost ter dosežke ameriških vojakov je primerjal z napori zdravniškega osebja, ki se bori proti epidemiji covid-19.

Washingtonsko močvirje se ne da
“Navkljub nepopustljivem nasprotovanju in metanju polen pod noge s strani washingtonskega močvirja so zgradili največjo ekonomijo na svetu. Ameriko smo naredili ponovno veliko!” je poudaril Pence. Pence se je, za razliko od demokratskega kandidata za predsednika Joa Bidena, postavil na stran zakona in reda. Njegovo mnenje je, da sistemski rasizem v Ameriki obstaja. Ko so ga vprašali ali podpira rezanje sredstev za policijo, je odvrnil z: “Da, absolutno.” Mnenje predsednika Donalda Trumpa je drugačno in na strani policije, ponovno je poudaril, da sredstev policiji ne bo rezal. “Grda resnica je, da v Ameriki Joa Bidena ne boste varni.”

Američani morajo izbrati
Po Pencevem mnenju, se Amerika nahaja na razpotju. Čas, je da Američani izberejo. “Predsednik Trump je od prvega dne te administracije naš narod vodil po poti svobode in priložnosti. Joe Biden bi nas poslal na pot socializma in propada,” ni okolišil Pence. “Predsednik Trump se je vsak dan bori, da bi zaščitil obljubo Amerike. Vsak dan se naš predsednik bori, da bi povečal doseg ameriških sanj in vsak dan se je predsednik Donald Trump boril za vas. Zdaj smo na vrsti mi, da se borimo zanj,” je zbrane nagovoril Pence.

Ob koncu Penceovega govora sta po poročanju Breitbarta prispela tudi predsednik Trump in njegova žena Melania, nakar je sledilo petje državne himne. New York Post poroča, da je otvoritev republikanske konvencije spremljalo kar šestkrat več gledalcev, kot demokratsko konvencijo, ki je potekala prejšnji teden. Medtem, ko je demokratska konvencija v živo zabeležila 76 tisoč ogledov, je republikanska konvencija imela prvo noč 440 tisoč gledalcev.

Ivan Šokić