fbpx

[Video] Ameriški podpredsednik Pence: “Ameriške korporacije bi morale zagovarjati ameriške vrednote doma in po svetu!”

Ameriški podpredsednik Mike Pence. (Foto: epa)

Ameriški podpredsednik Mike Pence je v nedavnem govoru javno obsodil ameriške multinacionalke, ki se na domačih tleh v imenu svobode govora zavzemajo za socialno pravičnost, ko pa pride do Kitajske, v hipu umolknejo in se priklonijo volji komunističnih oblasti v Pekingu. Pence je še posebej okrcal NBA in Nike.

“Veliko preveč ameriških multinacionalk se pusti premamiti kitajskemu denarju in trgu ter se utišati, ne samo glede kritike kitajske komunistične partije, temveč tudi glede pozitivnega izražanja ameriških vrednot,” je povedal ameriški podpredsednik Mike Pence.

Pri tem je Pence izpostavil delovanje NBA in podjetja Nike. Ameriška košarkarska zveza ne samo, da se je začela opravičevati Kitajcem zaradi tvita, v katerem je eden od športnih direktorjev izrazil podporo Hongkongu, temveč je prepovedala kakršnokoli izkazovanje podpore mestu tudi na košarkarskih tekmah v ZDA.

Po drugi strani pa je NBA v skladu z zahtevami komunističnih oblasti na Kitajskem, kot je povedal Pence, iz prodaje umaknila vse rekvizite košarkarskega kluba Houston Rockets. “Nike se prikazuje kot ‘prvak socialne pravičnosti’, a ko pride do Hongkonga, bodo pustili svojo socialno zavest pred vrati.”

“Nekateri od največjih igralcev NBA in lastnikov (klubov), ki rutinsko prakticirajo svojo pravico, da kritizirajo Ameriko, obmolknejo, ko pride do svobode in pravic na Kitajskem,” jim ni prizanašal Pence.

“Ko se postavi na stran kitajske komunistične partije in utiša svobodo govora, se NBA obnaša kot podružnica, ki je v celoti v lasti avtoritarnega režima.”

Po Penceovih trditvah je preveč ameriških korporacij pripravljenih ob prvi priložnosti ne samo utišati kritike Kitajske, temveč tudi podpornike Amerike. “Progresivna korporativna kultura, ki namerno ignorira kršenje človekovih pravic, ni progresivna, temveč regresivna.”

“Ko ameriške korporacije, profesionalni športi, profesionalni atleti sprejmejo cenzuro, je to enostavno narobe. To je neameriško. Ameriške korporacije bil morale braniti ameriške vrednote doma in po svetu.”

Ivan Šokić