fbpx

[VIDEO] Beda Bangladeša: Številna dekleta že pri 12 letih prisiljena v prostitucijo

Slika je simbolična (Foto: epa)

Številne mladoletne prebivalke Bangladeša so žrtve okrutne trgovine z ljudmi, obenem pa so prisiljene v prostitucijo. Medtem ko številna mlada dekleta po nedolžnem trpijo neznanske muke, pa si lastniki bordelov v Bangladešu zaradi donosnosti prostitucije manejo roke. Ena izmed deklet, ki prodaja svoje telo v bordelu Mymensingh, poroča, da so njeni lastniki z njo v šestih letih doslej zaslužili že več kot 150 tisoč evrov.

Po poročanju spletnega portala Express so številne mlade prebivalke Bangladeša žrtve okrutne trgovine z ljudmi, obenem pa so proti svoji volji prisiljene v prostitucijo. V omenjene sporne posle so v Bangladešu vključeni vsi, od politikov do policije, zaradi česar so tovrstna kriminalna dejanja le redko deležna pregona. V veliki večini primerov gre za začaran krog. Ker prihajajo iz revnih družin, starši dekleta prodajo trgovcem z ljudmi, ti pa jih nato prodajo bordelom, kjer avtomatično postanejo sužnje. Lastniki bordelov jim poberejo vse, kar zaslužijo, večinoma pod pretvezo, da jim dolgujejo denar.

Ena izmed številnih mladih deklet, ki v Bangladešu kot prostitutke po nedolžnem trpijo neznanske muke, je tudi 19-letna Labonni. Ta je v omenjenem poslu proti svoji volji že od svojega 13. leta. V šestih letih so njeni lastniki z njo zaslužili že več kot 150 tisoč evrov. Da jo bo kdo rešil iz pekla, je Labonni že davno nehala sanjati. S poskusi pobega je prenehala že po dveh ali treh mesecih. “Vedno te najdejo,” razloži. Obenem obupano doda: “Včasih se zbudim in ne razumem, zakaj še nisem mrtva.” V bordelu Mymensingh, kjer je že 6 let zaprta, sicer dela skupno 700-1.000 prostitutk, mnoge proti svoji volji. Med ženskami, ki tam prodajajo svoja telesa, je tudi veliko mladih deklet, starih le 12, 13 let. 10 minut spolnih odnosov stane približno 4 evre, ves denar pa na koncu pristane v žepih lastnikov bordela.

Koruptivnost bangladeške policije
33-letna Farrada, ki kupuje dekleta za omenjeni bordel, pove, da se je število prodanih deklet, odkar je leta 1999 sama prišla v bordel, vidno povečalo. Tudi sama je bila prvih 12 let prisiljena v spolno suženjstvo, nato pa ji je pred osmimi leti ena izmed strank podarila 12-letno dekle, s čimer se je njen status čez noč spremenil. Farrada nazorno opiše tudi podkupljivost bangladeške policije. Ta namreč certifikate, ki potrjujejo, da je posamezna prostitutka starejša od 18 let ter da je pristala v omenjeno dejavnost, priskrbi le v zameno za plačilo.

Prostitucija v Bangladešu legalizirana leta 2000
Prostitucija je bila sicer v Bangladešu legalizirana leta 2000 po enoletnem priporu približno 100 prostitutk, kar je privedlo do protestov, v okviru katerih so ženske zahtevale pravico do svobode in enakosti. Ne glede na vse pa so ženske v Bangladešu še vedno v zelo slabem položaju. Vsako peto dekle je namreč poročeno, preden dopolni 15 let, in le četrtina jih zaključi srednjo šolo. Razkošje si lahko privoščijo le redke ženske. V državi sta sicer trgovina z ljudmi in prisilno delo še vedno nezakonita, a delež obsodilnih razsodb v primerih trgovanja z ženskami je bore majhen. Od približno 6 tisoč oseb, ki so bile od leta 2013 aretirane zaradi tega prestopka, jih je bilo na koncu namreč obsojenih le 23. H katastrofalnemu stanju na področju spolnih zlorab sicer veliko pripomore predvsem skorumpiranost vladnih uradnikov. Ti namreč mnogokrat dodatno zaslužijo s tem, da prejemajo podkupnine ter spolne storitve v zameno za to, da prestopke na tem področju namerno spregledajo.

Posledica hudih muk so duševne težave
Logična posledica hudih muk, ki jih doživljajo ženske, ki so zaprte v bangladeških bordelih in iz njih ne smejo oditi niti, ko odplačajo vse dolgove, so njihove duševne težave. Število samomorov med prostitutkami je tako zelo veliko. Tudi Labonni se je že večkrat poskušala ubiti. “Verjetno bom spet poskusila nekega dneva,” pravi, ko sedi na tleh svoje celice, ki služi kot spalnica.

Spolno suženjstvo donosnejše od drugih oblik izkoriščanja
Akademik Sidharth Kara, svetovalec za suženjstvo pri Združenih narodih in ameriški vladi, poudarja, da je spolno suženjstvo tako razširjeno, ker je veliko bolj donosno od izkoriščanja v gradbeništvu, kmetijstvu in rudarstvu. “Ogromna donosnost spolnega suženjstva je posledica minimalnih stroškov za pridobitev žrtve in dejstva, da se žrtev pri tem lahko dnevno prodaja tudi do 20-krat na dan, kar vodi do več deset, če ne sto tisoč dolarjev zaslužka na žrtev,” pove Kara.

Rajko Golob