fbpx

[Video] Beloruski aktivist si je na sodišču raje prerezal vrat, kakor da bi pod prisilo priznal zločine, ki jih ni storil!

Politični aktivist v Belorusiji Stsyapan Latypau je na sodišču pričal o mučenju in si na sodišču prerezal grlo (Foto: Twitter)

Celotna evropska skupnost nima nobene moči zoper diktaturo Aleksandra Lukašenka v Belorusiji. Opozicijska prvakinja Svetlana Tihanovska je bila prepričana, da ga je premagala na volitvah, a je morala zaradi groženj zbežati v tujino. Lukašenkovi okrutnosti pa ni konca. Tokrat na dan prihajajo podrobnosti sojenja enemu izmed opozicijskih aktivistov Stepanu Latipovu, ki je bil zaprt od septembra lani. Kot poročajo viri, naj bi ga vse od takrat v zaporu mučili, v torek pa si je na sodišču raje prerezal vrat, kot da bi priznal zločine, ki jih ni storil. Latipov se trenutno bori za življenje v bolnišnici.

Ne prav dolgo nazaj si je beloruski diktator Aleksander Lukašenko privoščil kar prizemljitev letala, ki sploh ni bilo namenjeno v Belorusijo, temveč v Litvo. Letalo so prestregli z izgovorom, da je bila podtaknjena bomba, a se je kasneje izkazalo, da so navodila o prizemljitvi bila poslana, še preden so bili “obveščeni” o bombi. Izkazalo se je, da je Lukašenkova oblast letalo zaustavila samo zato, da je aretirala beloruskega opozicijskega aktivista Romana Protaševiča in njegovo prijateljico.

Evropska unija je omenjeno dejanje označila za nedopustno in Belorusijo kaznovala s prizemljitvijo njihovih poletov. Pred meseci je bilo prav tako na spletu opaziti posnetke in slike o zapiranju aktivistov, ki se ne strinjajo z njegovo dolgoletno diktaturo in so prepričani, da je volitve zmagal nepošteno. Tokrat na dan prihajajo nove podrobnosti o Lukašenkovi okrutnosti. Beloruski politični zapornik in aktivist Stepan Latipov je na sojenju pričal o mučenju v zaporu in si na sodišču prerezal grlo.

“Strašne posledice mučenja v Belorusiji. Ašurak prejšnji teden, zdaj pa Latipov. Zločini proti človeštvu v središču Evrope. Ustavite teroristični režim zdaj!” je ob objavi posnetka in slik dejal svetovalec opozicijske voditeljice Franak Viačorka. Kot je pojasnil v nadaljevanju, gre tudi v tem primeru za opozicijskega političnega aktivista, ki si prizadeva končati Lukašenkovo diktaturo. Latipova je policija 15. septembra lani nasilno pridržala, ko je od njega zahtevala osebne dokumente, nato pa so ga zaprli in po besedah Viačorke tudi mučili.

Namesto krivega pričanja je raje izbral smrt
V nadaljevanju je Viačorka pojasnil, da si je Latipov raje prerezal vrat, kot da bi priznal zločine, ki jih ni storil. Lukašenkovi privrženci naj bi mu grozili tudi s sojenjem njegovi družini. “To je to, kar počnejo, škodovati želijo njihovim družinam in ljubljenim. To je nehumano in okrutno. To se mora ustaviti,” je še zapisal.

Viačorka je objavil tudi posnetek, kako je 15. avgusta lani Latipov delil rože vsem “ženskam v belem”, ki so protestirale zoper Lukašenkovo diktaturo. “Sedaj se bori za svoje življenje. Mora živeti. Ni mogel prenesti mučenja v beloruskem zaporu, zato si je na sodišču prerezal vrat. Lukašenko bi moral odgovarjati za svoja dejanja,” je še bil kritičen.

Na Twitterju se je oglasila tudi opozicijska prvakinja Svetlana Tihanovska, ki je prosila mednarodno skupnost, da ukrepa. “Ne moremo mu več dovoliti, da nadaljuje s svojim terorjem v Belorusiji,” je bila kritična.

Sara Rančigaj