fbpx

[Video] Bi se kateri izmed petkovih polit-kolesarjev zamislil nad srbskim protestnikom, ki mu je zaradi pomanjkanja respiratorjev umrl oče?

Foto: Printscreen

Medtem, ko lahko v Sloveniji iz tedna v teden opazujemo, kako nekateri protestirajo, ker je naša država v fazi prvega vala epidemije kupila dovolj respiratorjev in zaščitne opreme, da smo se uspešno ubranili, smo v Srbiji priča povsem obratni sliki. Eden izmed mladih protestnikov na beograjskih ulicah je namreč za televizijo N1 izdal pretresljivo izpoved v kateri je pojasnil, da protestira zaradi očeta, ki je umrl, ker na voljo ni bilo respiratorja, ki bi ga lahko ohranil pri življenju.

Poleg opozicije, ki je nove varnostne ukrepe v boju proti epidemiji novega koronavirusa izkoristila proti novo-stari oblasti Aleksandra Vučića, so tudi posamezniki, ki razkrivajo, kako brutalne so lahko razmere, če državi sredi epidemije zmanjka zaščitne opreme. Mladi protestnik je vidno ganjeno poudaril, da protestira zaradi očeta, ki ni imel na voljo respiratorja. “To počnem tudi zaradi sina, ki se je nedavno rodil. To je zate oče! Vem, da bi bil ponosen name. Ni bilo respiratorja, niti do danes nisem dobil dokazila, da je umrl zaradi okužbe s koronavirusom. V zemunski bolnišnici ni bilo ventilatorjev. To je uradno poročilo, na vsa usta pa so govorili, da mi podarjamo ventilatorje,” je zatrdil vidno ogorčen in pretresen.

Srbski mediji so se razpisali o tem, da naj bi bil protestnik sin srbskega umetnika Ljubiše Đurića, ki je nedavno preminil, poroča Telegram. Omenjeni video je kmalu po objavi postal viralen na Twitterju, izjava pretresenega sina pa je postala svojevrsten simbol sinočnjega protesta do katerega naj bi uradno prišlo zaradi uvedbe policijske ure potem, ko je sunkovito naraslo število okužb z novim koronavirusom. Sodeč po izpovedi je očitno, da so Srbi na lastni koži doživeli, kako izgleda italijanski scenarij.

Nehvaležni petkovi polit-kolesarji
Namesto, da bi bili v Sloveniji hvaležni, ker je vlada v času, ko so na svetovnem trgu vladale izredne razmere glede nabave zaščitne opreme in respiratorjev, nakupila zadostne količine, smo priča nezakonitim protestom in lansiranju afer z namenom, da bi se javno oblatilo delo vlade, ki se je za razliko od prejšnje izkazala za uspešno. Glede na to, da smo sosednja država Italije je jasno, da bi se lahko vse skupaj končalo povsem drugače in v takšni situaciji, bi nam tolikšna oprema prišla krvavo prav. Podatki o naraščanju števila okužb v luči približevanja drugega vala in odsotnost cepiva so še dodaten razlog, zakaj je potrebno, da se zagotovi zadostno količino medicinske in zaščitne opreme. Nihče si namreč ne želi doživeti scenarija, ko bi bili zdravniki prisiljeni izbirati, kdo bo preživel.

(Foto: STA)

Nina Žoher