[Video] Biden zmedeno in dezorientirano na srečanju na Japonskem

Foto: Apf

Vrha G7 v Hirošimi na Japonskem ni zaznamovala samo izrečena vsestranska podpora Ukrajini, ki se bori proti ruski agresiji, in zaveza k jedrski razorožitvi, ampak tudi zmedeni in dezorientirani trenutki ameriškega predsednika Joa Bidna, glede katerega se sicer marsikdo zaradi njegove visoke starosti sprašuje, čemu se je odločil za vnovično predsedniško kandidaturo. 

Ko se je predsednik Joe Biden lotil fotografiranja z japonskim voditeljem Fumiom Kišido, je bil najstarejši predsednik ZDA videti dezorientiran in je potreboval pomoč pri navigaciji pri najpreprostejših nalogah.

Čeprav je za vajeti prijela ameriška prva dama Jill Biden, ki je predsednika za roko vodila na srečanje z japonskimi kolegi, je vseeno sledilo zaporedje osupljivih dejanj. Potem ko se je rokoval s Kišido, je Biden nepričakovano zavzel pozo boksarja s stisnjenimi pestmi, preden se je ta rokoval s premierjevo ženo.

Ko je napočil čas za fotografiranje japonskega in ameriškega zakonskega para, je postalo očitno, da Biden ni bil povsem prepričan, kje naj stoji. Kišida je iz znaka vljudnosti stopil so ameriškega predsednika in ga odpeljal na njegovo določeno mesto. Predsednikova žena Jill Biden je poskušala razvedriti razpoloženje s šalo in pripomnila: “Ugotovili bomo,” medtem ko so čakali na trenutek zbistritve s strani ameriškega predsednika. Sčasoma se je zazdelo, da je Biden le dojel situacijo, slišno je olajšano zavzdihnil in se nasmehnil, pripravljen, da posname težko pričakovani skupinski posnetek.

Nevšečnosti pa se za Bidna tukaj niso končale. Ker je predsednik zamujal na ogled svetišča Itsukushima, se je pridružil drugim voditeljem, ki so se odpravili na pot. Ko je Biden počasi izstopil iz limuzine, se je navkljub temu, da se je zazdelo, da se je osredotočil na stopnišče pred sabo, spotaknil. Na srečo pa mu je vseeno uspelo hitro ujeti ravnotežje, da je preprečil padec. Z brezbrižnim nasmehom je Biden iztegnil roko, da bi pozdravil Kišido, ki je stal na dnu stopnic. Na videz se je zdelo, da ga skorajšnji padec ni vrgel pretirano iz tira, poroča Hindustan Times.

https://twitter.com/NastyaPanda006/status/1659554683688742912?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1659554683688742912%7Ctwgr%5Efdeb7f8205e069bbc7b1b026aa9a3a87bb9cd049%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpjmedia.com%2Fnews-and-politics%2Fathena-thorne%2F2023%2F05%2F20%2Fbiden-trip-to-g7-summit-in-japan-going-about-as-expected-n1696819

Tovrstni incidenti spodbujajo zaskrbljenost glede Bidnove starosti in nagnjenosti k spodrsljajem, sprožajo pa tudi vprašanja o njegovi primernosti za funkcijo, ki jo za zaseda, še posebej zato, ker si prizadeva za ponovno izvolitev leta 2024. Nedavne javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Američanov dvomi v njegovo zadostno duševno in fizično zdravje, pri čemer celo demokrati izražajo zadržke glede njegove sposobnosti učinkovitega vladanja.

Ana Horvat