fbpx

[Video] Bo zadnja diktatorska trdnjava Evrope padla? Lukašenko za proteste krivi tujino!

Foto: epa

Po vseh preštetih glasovih, je na predsedniških volitvah 2020 v Belorusiji slavil dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, ki vodi državo s trdo roko vse od leta 1994. Na volitvah, te so imele 84,17-odstotno volilno udeležbo, je prejel okoli 80 odstotkov vseh glasov. Njegova tekmica, 37-letna učiteljica angleščine Svetlana Tihanovskaja se je nad rezultatom pritožila na volilni komisiji, nato pa zapustila državo in odšla v Litvo.

Po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev je v večih beloruskih mestih prišlo do nasilnih izgredov, kar pa je policija hitro zatrla. Po trditvah beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, naj bi šlo za naj bi nasilne izgrede upravljali iz tujine. Ravno tako je Lukašenko po poročanju RT težave z internetno povezavo v času izgredov zvalil na tuje države, s prstom je pokazal na Poljsko, Združeno kraljestvo in Češko, od koder naj bi posebne službe prestregle klice na dan volitev.

Lukašenko je ob tem napovedal, da ne bo dovolili še ene tako imenovane “maidanske vstaje”, kakršna je leta 2014 zajela Ukrajino in pozval protestnike, naj se umirijo. Protestnike, ki naj bi nasedli tujim vplivom je Lukašenko označil za ovce, ki ne vedno kaj počnejo. Ob tem pa je ravno tako svetoval staršem naj pazijo na svoje otroke, saj se je bolje izogniti bolečini v prihodnosti. Nekateri starši so namreč na shod proti Lukašenkovi zmagi s seboj pripeljali majhne otroke.

Aretirani ruski plačanci?
Policija je proti izgrednikom v nedeljo bila prisiljena uporabiti solzivec, vodne topove, svetlobne granate in ostale metode za razpršitev množice. Po trditvah beloruskih oblasti je bilo aretiranih okoli tri tisoč ljudi, več kot 50 izgrednikov in 39 policistov pa je bilo ranjenih. Po trditvah lokalne skupine aktivistov za človekove pravice naj bi bila v izgredih ubita ena oseba, kar pa beloruske oblasti zanikajo.

Beloruske oblasti so ravno tako pridržale 33 Rusov, ki so jih po poročanju Euractiv opisali kot plačance katerih namen je bil destabilizirati volitve.

Poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz je Lukashenkove obtožbe označil za neutemeljene in poudaril, da si uradna Varšava navkljub vsem zapletom v času predsedniške predvolilne kampanje prizadeva za dobre odnose z Minskom. Poljska je že zahtevala sklic posebnega vrha EU na temo volitev v Belorusiji.

Ravno tako so Lukašenkove obtožbe zavrnili na češkem zunanjem ministrstvu in poudarili, da “spoštujejo belorusko suverenost.” So pa v Pragi poudarili, da bodo vedno podpirali “svobodo govora in zbiranja, kakor tudi demokratično politično konkurenčnost,” medtem ko so za volitve v Belorusiji ocenili, da te ne morejo biti “svobodne in demokratične.”

Tihanovskaja prostovoljno zapustila državo
Lonček je pristavila tudi poraženka beloruskih predsedniških volitev Svetlana Tihanovskaja, ki se je v ponedeljek na volili komisiji pritožila nad rezultati predsedniških volitev. Ko je po več urah pregovarjanja videla, da proti totalitarnim oblastem ne bo uspela, je nenadoma zapustila državo in odšla v Litvo. Kasneje je preko videa sporočila, da je bila njena odločitev prostovoljna. In samostojna. Odločitev, da zapusti državo katero je še pred dobrim dnevom želela voditi naj bi bila težka, a je v to ni nihče silil, je povedala. Priznala je, da bo zaradi tega najverjetneje deležna hudih kritik in sovraštva, a je svoje podpornike vseeno pozvala naj bodo razumni in spoštujejo zakon. Po poročanju BBC, naj bi v Litvo odšla zaradi otrok.

Mož Tihanovskaje, Sergej Tihanovski se vse od 29. maja 2020 nahaja v priporu, v katerem se je znašel po napadu na neko žensko. Napad naj bi bil po nekaterih virih sprovociran. Pred tem je bil Tihanovski del ženine predsedniške kampanje v kateri je Lukašenka primerjal s ščurkom. Motiv naj bi bil vzet iz pravljice sovjetskega pesnika Kornea Ivanoviča Čukovskega.

“Prosim vas, da ne nasprotujete policiji, ne hodite ven na trge, da bi tvegali svoja življenja. Pazite nase in na svoje sorodnike,” je še pozvala Tihanovskaja.

Ivan Šokić