fbpx

[Video] Bojijo se deportacije: Migranti na Lezbosu podivjali in se spopadli s policijo!

Med ilegalnimi migranti in grškimi policisti prišlo do spopadov (foto: EPA)

V ponedeljek, 3. februarja 2020, je prišlo med grškimi policisti in več kot 2 tisoč ilegalnimi migranti, nastanjenimi v azilnem centru Moria na otoku Lezbos, do hudih spopadov. Povod za migrantske izgrede je bilo nedavno sprejetje strožje migrantske politike.

Jezna množica migrantov je okoli pol enajste ure začela svoj pohod proti Mitileni. Ni trajalo dolgo, preden je prišlo do nasilja. Migranti so skušali predreti policijski kordon, katerega namen je bil preprečiti migrantom vstop v mestu.

Na svoji poti so migranti požigali, razbijali in se spopadali s policijo na katero so med drugim metali tudi kamenje. Na koncu so se utaborili pred mitilenskim gledališčem. Ukaze policistov so po poročanju Voice of Europe prezrli, iz strahu, da jih bodo poslali nazaj domov.

“Enkrat za vedno bomo zaprli vrata nelegalnim tihotapcem ljudi, vsem tistim, ki želijo vstopiti [v državo] čeprav niso upravičeni do azila,” je novembra 2019 obljubil grški premier Kyriakos Mitsotakis.

Čeprav je bilo na Lezbosu in Samosu prvo mišljena nastanitev zgolj do šest tisoč migrnatov, jih je ob koncu lanskega leta tam v migrantskih centrih prebivalo skoraj 32 tisoč.

Ivan Šokić