[Video] Bolnišnica v Gazi zavrnila gorivo, ki ga je dostavila izraelska vojska

Območje pred bolnišnico Al Šifa je bilo pred intenziviranjem vojne prostor za javne shode. (Vir: AFP)

Izraelske obrambne sile IDF se približujejo bolnišnici Al Šifa. Pod objektom bolnišnice je namreč namensko umeščen poveljniški center teroristične organizacije Hamas, ki tako bolne civiliste, ki iščejo pomoč v bolnišnici, spreminja v živi ščit. Zaradi vojnih razmer je bolnišnici, ki se napaja preko lastnih generatorjev, začelo zmanjkovati vode in goriva. Izraelske oblasti, ki se borijo proti Hamasu in ne Palestincem, so zato dostavile gorivo pred bolnišnico. 

Vodstvo bolnišnice goriva zaenkrat ni uporabilo. Tiskovni predstavniki izraelske vojske trdijo, da tega ne storijo zaradi groženj Hamasa. “V zadnjih 24 urah je IDF dostavila 300 litrov goriva na prag bolnišnice Shifa, vendar gorivo ostaja nedotaknjeno, potem ko je Hamas grozil bolnišničnemu osebju,” je sporočil tiskovni predstavnik oboroženih sil.

V IDF nadaljujejo, da počnejo vse, kar je mogoče, da zmanjšajo škodo, ki bi jo lahko civilni prebivalci Gaze utrpeli v spopadih s Hamasom. “Bojujemo se s Hamasom in ne prebivalci Gaze,” je povedal tiskovni predstavnik. Zato so pripadniki IDF pred bolnišnico dostavili 300 litrov goriva za urgentne zdravstvene namene. Ministrstvo za zdravje iz Gaze, ki ga sicer vodi Hamas, že tedne opozarja, da bolnišnici primanjkuje goriva za delovanje. Izraelske oborožene sile ob tem še opozarjajo, da če je temu res tako, zakaj se vodstvo bolnišnice goriva ni polastilo?

Hamas vodi Gazo, a se ne čuti odgovornega za civiliste
Po začetku vojne v Izraelu se je oglasil eden od vodij Hamasa, Moussa Abu Marzouk, ki je svetovni javnosti pojasnil, da je namen obsežnega sistema tunelov varovanje pripadnikov organizacije Hamas in ne civilistov. Za te bi morali poskrbeti Združeni narodi in Izrael. Tako je odgovoril na vprašanje, zakaj Hamas ni zgradil tudi zaklonišč za civiliste.

Zadevo je komentiral tudi urednik in politični analitik Peter Jančič: “Palestinske bolnice brez energije, Hamasovo ministrstvo pa normalno deluje, njihova vojska tudi. Nihče jih ne vpraša, zakaj ne poskrbijo predvsem za bolnice. Menda morata to Izrael in mednarodna skupnost. Vladarji, ki so sprožili in se gredo vojno, ne.”

Ž. K.