[Video] Branilec Mariupolja prosi za mednarodno pomoč

Foto: Zajem zaslona

Znakov, da bi se Ukrajinci predali, ni – pa čeprav je Rusija ukrajinskim silam, ki so še v Mariupolju, postavila rok za predajo. Ta je bil ob 13. uri, mesto pa še vedno ni padlo, čeprav je obkroženo z ruskimi silami. Ukrajina se je z ruskimi silami sicer danes dogovorila o vzpostavitvi varnega humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov iz obleganega pristaniškega mesta Mariupol, je poročala STA. Ruske sile skušajo osvojiti še zadnje dele Mariupolja, medtem ko so se ukrajinske sile zatekle v jeklarno Azovstal – v kateri se po besedah branilca Mariupolja, ki je zaprosil za mednarodno pomoč, skrivajo tudi civilisti. 

Na družabnih omrežjih se je pojavil posnetek branilca Mariupolja, ki prosi svet, naj jih spravi ven – njih in civiliste. Povedal je, da so številčno v manjšini, in sicer v razmerju 1 proti 10.  Tako jim ostajajo le še dnevi življenja, če ne zgolj ure. Sporočil je tudi, da imajo več kot petsto ranjenih vojakov, v jeklarni Azovstal pa se skriva več kot tisoč civilistov, tudi ženske in otroci. Poveljnik mornarice je poudaril, da se njegovi vojaki ne bodo predali in dodal, da je to morda njihov zadnji nagovor svetu. Moskva je sicer izdala več ultimatov, naj ukrajinske sile odložijo orožje in se predajo.

Mariupoljski župan Vadim Bojčenko je danes pozval prebivalce mesta k evakuaciji, ta naj bi se začela ob 14. uri. Dodatno so določili tudi lokacije za vkrcanje v bližini jeklarne Azovstal, kjer je bataljon ukrajinske vojske. CNN je poročal, da bodo prebivalci evakuirani proti ruskemu mestu Berdjansk, nato pa proti Zaporožju. “200 tisoč prebivalcev Mariupolja je lahko zapustilo mesto. Danes so ti ljudje na varnem. Dragi prebivalci Mariupolja, Ukrajina čaka na vas,” je župan sporočil na Telegramu. Ali bo humanitarni koridor uspešen, še ne vedo. Je pa podžupan Sergej Orlov povedal, da je Ukrajina pripravljena in da avtobusi čakajo na ozemlju, ki je pod ukrajinskim nadzorom. Povedal je še, da imajo težave pri obveščanju o evakuaciji, saj je mesto brez elektrike in mobilnih telefonov. Orlov je dejal, da Rusija ni potrdila, da bi svoje vojake obvestila o načrtovani evakuaciji civilistov.

Bodo Rusi držali besedo?
Ljudi je strah zapustiti Mariupolj, ker jih je strah, da so razmere enako slabe tudi drugod v Ukrajini – ker nimajo interneta, namreč nimajo dovolj informacij. Nekdanji prebivalec Mariupolja je za BBC povedal, da je v mestu ostala njegova babica, pa tudi mnogo mladih. Župan ocenjuje, da je v mestu še okoli 100 tisoč ljudi, danes pa bi lahko z 90 avtobusi rešili okoli 6 tisoč ljudi, je še poročal BBC. N1 pa poroča, da bi pri evakuaciji civilistov lahko sodelovali tudi zavezniki Nata. Da obstaja nekaj upanja, da bi Rusi lahko dovolili varen prehod civilistov in ranjenih vojakov iz Mariupolja, je povedala visoka uradnica State Departmenta Victoria Nuland. Pojasnila je, da bodo, kakor ona razume, v evakuacijo –  če bo do nje prišlo – vpleteni zavezniki Nata. Vendar so načrti za evakuacijo že večkrat propadli, saj je od Rusov odvisno, ali dovolijo varen prehod. Obleganje Mariupolja po njenem mnenju govori o brutalnosti te vojne in vojnih zločinih, ki jih je zagrešil Vladimir Putin.

Sara Bertoncelj