fbpx

[Video] Tako je bataljon Azov iz zasede uničil ruski konvoj v Mariupolju

Jeklarna Azovstal v okolici Mariupolja (foto: epa)

Medtem ko Rusi bombardirajo še zadnjo večjo trdnjavo ukrajinske garnizije, Azovstal, je ukrajinski bataljon Azov objavil nov videoposnetek drona, na katerem je prikazano, kako ukrajinske sile zasedejo ruski vojaški konvoj. Sicer na posnetku ni mogoče določiti časa dogajanja, je pa po poročanju CNN videoposnetek pristen. 

Polk Azov, prej znan kot bataljon Azov, ki se zdaj uradno imenuje Odred za posebne operacije Azov, je enota Nacionalne garde Ukrajine – nacionalne žandarmerije države – in ima sedež v Mariupolju. Že nekaj dni nazaj so poročali o napadu in uničenju ruskih tankov, ki so jih ujeli v območju Donecka, zdaj pa je na spletu zaokrožil nov posnetek, na katerem iz zasede uničijo ruski konvoj.

Azov iz zasede na Ruse
Videoposnetek, posnet z dronom, jasno prikazuje kolono šestih vozil, ki se premikajo proti jugu po aveniji v Mariupolju. Kolona je nato zavila s ceste in zapustila pločnik. Dron, ki zaznava gibanje, se premika istočasno, ko se najmanj devet ukrajinskih vojakov približuje ustavljenemu konvoju. Po nekaj stotinkah sekunde ukrajinski vojaki začnejo streljati na konvoj, v naslednjem kadru pa je razvidno, da so bila zažgana vsaj tri od šestih vozil, na vsaj dveh vozilih pa je bil viden simbol Z.

https://twitter.com/Militarylandnet/status/1516024931594686465?s=20&t=NJ2wS7xt6HgaJi4BIfizVg

Na videoposnetku je kasneje prikazano tudi, kako ukrajinski vojaki mečejo granate čez zid v smeri ruskih vojakov in njihovim vozilom na drugi strani zida. Naj opomnimo, da je Rusija v torek pozvala ukrajinske borce in tuje plačance, naj do poldneva po lokalnem času zapustijo metalurško tovarno Azovstal v Mariupolu.

Azovstal še vedno oblegan
“Zagotavljamo, da bodo ostali živi vsi, ki odložijo orožje,”
so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Ukrajinske oblasti so Rusijo prosile, naj zagotovi humanitarne koridorje iz Mariupolja in tamkajšnje tovarne Azovstal. Azovstal je ena največjih evropskih metalurških tovarn, ki se razteza na 11 kvadratnih kilometrih in gleda na Azovsko morje. Zasedba Mariupolja, glavnega pristanišča v regiji Donbas, bi bila strateška nagrada za Rusijo, saj bi povezala ozemlje, ki ga imajo proruski separatisti na vzhodu, s Krimom, ki ga je Rusija priključila leta 2014.

Tanja Brkić