fbpx

[Video] Brazilci se ne dajo! Nezadovoljstvo nad zmago radikalnega levičarja ne pojenja

Protesti v Braziliji (foto: posnetek zaslona)

V sredo se je na desettisoče jeznih Brazilcev z zastavami zbralo po vsej državi. Ne morejo se namreč sprijazniti, da bo na oblasti socialist in radikalni levičar. Prepričani so, da so še možnosti za rešitev brazilske demokracije pred ukradenimi volitvami.

Podporniki dosedanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara niso zadovoljni z rezultati volitev, ponekod po državi še vedno blokirajo ceste. Brazilska avtocestna policija je poročala o 167 blokadah cest v približno 17 zveznih državah, medtem ko jih je bilo v ponedeljek približno 500 v skoraj vseh 27 zveznih državah. Bolsonaro jih je sicer pozval, naj vendarle odblokirajo ceste in protestirajo drugje.

V luči demonstracij je Bolsonaro v torek dejal, da morajo biti vsi protesti v državi mirni. “Mirne demonstracije bodo vedno dobrodošle, vendar pri tem ne smemo uporabljati metod levice, ki preprečujejo svobodo gibanja,” je poudaril. Prav tako je opozoril, da so protesti posledica ogorčenja in občutka nepravičnosti zaradi načina izvedbe volilnega procesa. “Naše metode ne smejo biti kot njihove, ki so vedno škodile prebivalstvu, kot je vdor ali uničenje zasebne lastnine ter omejevanje pravice gibanja.” To je bil implicitni poziv gorečim podpornikom tovornjakarjev, naj razpustijo svoje cestne zapore, ki so povzročile motnje v tranzitu po vsej državi. Bolsonaro je nadalje napovedal, da bo minister Ciro Nogueira zadolžen za vodenje prehodne ekipe za sodelovanje z naslednjo administracijo. Lula da Silva bo položaj prevzel januarja 2023.

Na tisoče Brazilcev se je tako zbralo po ulicah, pa tudi pred vojašnicami v Sao Paulu, Brasilii in Riu de Janeiru. Bolsonaro je o rezultatu na volitvah dejal, da bo ravnal v skladu z ustavo. Vodja njegovega kabineta Ciro Nogueira je sicer kasneje potrdil, da se bo začel “proces predaje oblasti”.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji je namreč tesno zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. S 50,9 odstotka glasov je v drugem krogu premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara. Lula je bil namreč obsojen na več kot deset let zapora, saj je imel osebne finančne koristi od operacije “avtopralnica”, v kateri so državne oblasti zasebnikom dale preplačane pogodbe, zato da bi del denarja vrnili politikom. Brazilski predsednik je dokazano z delom tega denarja kupil prestižno trinadstropno stanovanje, preostali denar pa je poskušal oprati na druge načine. A ga je vrhovno sodišče 10. novembra 2019 osvobodilo s trditvijo, da obsojencev, ki niso v celoti izkoristili pritožbenega postopka, ne morejo zadrževati za rešetkami.

Sara Kovač