[Video] Britanski lovski pilot iz II. svetovne vojne, ki je strmoglavil blizu Benetk, je po 74 letih dočakal pogreb z vojaškimi častmi

Pilot John Henry Coates (vir: twitter)

Britanski vojni pilot iz II. svetovne vojne, ki je strmoglavil z letalom v bližini Benetk, bo po 74 letih dočakal pogreb z vojaškimi častmi, saj so odkrili ostanke letala.

Bilo je marca 1945, ko je pilot RAF John Henry Coates s svojim lovcem Spitfire strmoglavil v bližini Benetk med spremljanjem bombnikov, ki so imeli nalogo bombardirati ladje, zasidrane v kanalu.

Nihče ni točno vedel, kje je Coates strmoglavil. Ime 24-letnega pilota je bilo po vojni, kakor piše Daily Mail, vklesano na malteški vojni spomenik skupaj z 2.298 drugimi pripadniki britanskih zračnih sil, ki so življenje izgubili okoli Sredozemlja.

Razbitine Coatesovega lovca so odkrili šele leta 2017 člani organizacije Romagna Air Finders, ki se ukvarja z iskanjem izgubljenih letal v II. svetovni vojni. “Vedno smo mislili, da je njegovo letalo strmoglavilo blizu jezera Como, tako da smo bili presenečeni, ko so ga odkrili drugje,” je povedala pilotova 65-letna nečakinja Helen Watts.

241. Eskadrilja Mk. IX Spitfire lovskih letal na patrulji v Italiji, januar 1944. (Vir: Twitter)

Razbitine letala so našli v bližini kraja Cavarzere, potem ko so jih na mesto napotili lokalni prebivalci. “Bili smo sredi izkopavanja drugega letala iz II. svetovne vojne, ko nam je sin enega od očividcev povedal, da je v bližini strmoglavilo še eno letalo,” je povedal član organizacije Romagna Air Finders, Alessandro Voltolina. S tem je zgodba o pogrešanem pilotu dobila zasluženi konec. Coates, ki je prej veljal za pogrešanega, je po novem označen za padlega v vojni, zaradi česar bo deležen pogreba z vojaškimi častmi.

Ivan Šokić

 • xtc

  Tako se dela v civilizirani državi,v SLO pač negre zaradi komunistov z Kučanom na čelu.

 • Andrej

  A bodo zdaj komunisti tudi tulili, da gre za fašizem, ker je strmoglavil na italijanskih tleh?

  • Anton

   Ja in pomisli koliko CO2 je izpustil v zrak? Ni čudno da komunisti zlorabljajo otroke za štrajk….

 • pajot

  Z veliko radostjo pričakujem dan,ko bojo strmoglavili slovenski komunisti….brez nagrobnika,seveda.

  • opazovalec

   A ti to misliš na vodstvo stranke SDS, saj so samo tam še bivši komunsiti.

 • joza joza13

  Angleži svoje vojake po 74 letih z vojaškimi častmi pokopavajo, naši “kao” osvoboditelji pa so naše, zavedne vojake v hrbet streljali. Svobodo so itak dočakal zgolj vojaki, ki so bili največji prasci, ritolizniki, ovaduhi, izdajalci… oni in njih potomci nam vladajo od 1945.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!