fbpx

[Video] Kar smo napovedovali, se dogaja! Evropska komisija se trudi, da bi “nezavezujoč” Globalni dogovor o varnih, urejenih in rednih migracijah spremenila v “pravno zavezujočega”

Foto: epa

Med procesom sprejetja Globalnega sporazuma o varnih, urejenih in rednih migracijah (GCM) v Maroku so politiki in drugi podporniki migracij javnost prepričevali, da tako marakeški politični dogovor o migracijah, ki so ga spomladi 2018 sprejeli v Marakešu, kot GCM ne bosta pravno zavezujoča. Zdaj se je izkazalo, da vse, pred čemer smo svarili, postaja realnost. 

Generalna skupščina združenih narodov je 19. decembra 2018 formalno podprla GCM, le šest tednov kasneje pa je pravna služba Evropske komisije po pisanju portala Voice of Europe potrdila ravno tisto, kar so pred tem vsi zanikali – namreč, da bo GCD vsekakor na koncu pravno zavezujoč.

Nedavno je namreč v javnost pricurljal dokument pravne službe EK, naslovljen “Pravne posledice sprejetja Globalnega dogovora o rednih migracijah Generalne skupščine ZN”. V dokumentu je omenjenih več točk, ki se nanašajo na delovanje EU, ki bi morala GCM spremeniti v pravno zavezujočega.

“Unija in države članice bodo upoštevale zaveze in vzele v obzir cilje, ki so jih potrdili v kontekstu Združenih narodov in drugih pristojnih mednarodnih organizacij,” so zapisali v členu 208(2). Odstavek 46 pravi naprej: “Mora biti (…) ugotovljeno, da ima GCM pravne učinke, zato da bi lahko odločno vplival na vsebino zakonodaje, ki jo bo sprejelo EU zakonodajno telo.”

“V skladu s principi zvestega sodelovanja bi morale države članice podpirati doseganje ciljev unije, vključno z implementacijo GCM. Istočasno bi se morale vzdržati vsakršnih dejanj, ki bi lahko ogrozile doseganje teh ciljev,” piše v zadnjem odstavku (53) omenjenega dokumenta.

EU-komisija spodkopava suverenost držav članic
Iz tega razloga je evropska parlamentarna skupina Evropa narodov in svobode (ENF) od EU-komisije zahtevala odgovor na vprašanje, ali se strinjajo z mnenjem njihove pravne službe. “Če je odgovor da, bi to vodilo v nesprejemljiv položaj, kjer bi GCM postal zavezujoč samo za države članice EU in ne za ostale države,” so povedali v ENF.

Evropska komisija z nanašanjem na GCM v preambulah in drugih citiranjih potihoma želi spremeniti dogovor v zavezujočega. To bi po mnenju ENF pomenilo, da bi države članice imele še manj moči pri izvrševanju svoje lastne imigracijske politike, čeprav so Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Madžarska, Italija, Latvija, Poljska in Slovaška zavrnile sprejetje GCM. V ENF so napovedali, da bodo zato “nasprotovali vsakršnemu poskusu Evropske komisije ali kateregakoli drugega telesa, da postane GCM pravno zavezujoč”.

Ivan Šokić