fbpx

[Video] Conde Nast Traveler označil Slovenijo kot najboljšo počitniško destinacijo za leto 2021!

Foto: Nova24TV

Revija Conde Nast Traveler je na lestvico najboljših počitniških destinacij za leto 2021, na prvo mesto uvrstila Slovenijo. Pravijo, da je nekoliko osupljivo, da Slovenija, strnjena med državama kot sta Italija in Hrvaška, ni turistično oblegana. Zaznamujejo jo čudovite turkizne reke, jezera, ki jih hranijo ledeniki in čudoviti zasneženi vrhovi. Največja znamenitost države je Blejsko jezero, ki je bolj mirno, kot katerokoli drugo bolje poznano evropsko jezero. Za Slovenijo še pravijo, da je “blaženo neoblegana”, je prostor odprtih prostorov, nudi čudovito tolažbo in neokrnjen zrak. 

Hrana z Michelinovimi zvezdicami in vino iz starega sveta po njihovem mnenju ustvarjajo Slovenijo kot državo z vznemirljivim dogajanjem. Toda ravno trajnostne prehrambene prakse in skrbno pretehtane tehnike starega sveta pomenijo, da je Slovenija poznana kot velika žariščna točka prehrane. Leta 2020 je bil predstavljen prvi Michelinov vodnik, v katerem so kar šestim restavracijam podelili šest Michelinovih zvezdic. Med njimi je bila tudi Hiša Franko, ki jo vodi Ana Roš, ki se je s svojo restavracijo predstavila v oddaji Chef table. Roševa je na ocenjevanju prejela kar pet Michelinovih zvezdic. V domišljijskem Roševem meniju je možno najti alpske jedi, osredotočene na prihodnost: od rogljičkov iz kozjega mleka, polnjenih z šipkom do srnjakovega sašimija z brinem in kostanjem. Restavracija in hotel Dam pa z eno zvezdico ponujajo izvrstne lokalne morske sadeže, so še poudarili na njihovi spletni strani.

Vse to prihaja pred resničnim trenutkom Slovenije v središču pozornosti, saj je bila za leto 2021 imenovana kot Evropska regija gastronomije. Ta poudarek  je bil odločno namenjen ekološkemu kmetovanju in trajnosti. Naše glavno mesto Ljubljana so označili za eno najbolj zelenih mest v svetu, ponudba hrane pa je odlična, saj v restavracijah uporabljajo lokalne sestavine iz jadranskih solin,  sestavin ki so bile gojene na vrtovih, živina se hrani na travnikih, med pa proizvajajo pridne čebele v državi.

V Sloveniji ima v vinarstvu izjemen potencial
Tudi pridelovalci grozdja odmevajo s svojim potencialom, saj v Sloveniji lahko najdemo kar 52 vrst grozdja, proizvajamo pa najboljša navadna in oranžna vina. Vino muškat Ottonel je nedavno revija Decanter označila kot najboljše oranžno vino na svetu. V Mariboru pa raste najstarejša trta na svetu, ki jo je možno najti tudi na Ljubljanskem gradu, kjer se skrivata restavracija in vinski bar Strelec. V nadaljevanju še predstavijo plavajočo glamping vasico na vodi in restavracijo Pikol, ki je bila nagrajena z oznako Michelin Plate. Tamkajšnji obiskovalci lahko tako prenočijo na jezeru z lilijami in se sprehodijo po tamkajšnjih okoliških gozdovih.

Minister za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je zadovoljen z mnenjem revije in poudarja, da nam to predstavlja pot v lepo prihodnost Slovenije. “Današnja uvrstitev Slovenije na vrh še ene referenčne lestvice je potrditev, da smo na pravi poti in da je prihodnost na naši strani,” je poudaril. V prihodnosti tako lahko pričakujemo veliko število obiskovalcev, ponudba pa bo, kot opisuje omenjena revija, morala biti trajnostno usmerjena.

Sara Kovač