[Video] Coney Barrettova vztraja, da na vrhovnem sodišču ne bo politizirala, temveč sledila Ustavi! Demokrati se zgražajo!

Zvezna sodnica Amy Coney Barrett na zaslišanju pred ameriškim senatom (foto: EPA)

Z začetkom zaslišanj nominiranke ameriškega predsednika Donalda Trumpa za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett, se začenjajo mukotrpni boji med demokrati in republikanci v senatu. Zvezna sodnica zagotavlja, da ne bo politizirala, a za demokrate je to vseeno boj na nož, saj v njej vidijo svoje največje strahove – sodnico, ki bi za razliko od svoje predhodnice zakone spoštovala in delovala v skladu z njimi, namesto da bi jih agresivno želela spremeniti.

V uvodni izjavi pred Senatom se je zvezna sodnica Amy Coney Barrett zavzela, da bo interpretirala zakon “kakor je pisan in ne kakor bi si sodnik želel, da je napisan,” tako kot je to počel njen mentor, pokojni vrhovni sodnik Antonin Scalia.

“Sodišča imajo pomembno odgovornost, da krepijo vladavino prava,” je povedala Coney Barrettova. “A sodišča niso ustvarjena, da rešijo vsak problem in popravijo vsako krivico v javnem življenju. Politične odločitve in vrednostne sodbe vlade morajo sprejeti politične veje izvoljene od ljudi, ki odgovarjajo ljudem,” je pojasnila kandidatka za vrhovno sodnico.

Navkljub prizadevanjem Coney Barrettove, da bi vrhovno sodišče, lahko delovalo zgolj v skladu z zakoni in se ne bi pustilo politizirati ter služiti kot aktivisti ene ali druge strani, pa si demokrati niso mogli pomagati. Očitajo ji, da je katoličanka, zaradi česar naj bi si želela ovreči precedenčni primer Roe proti Wadu s katerim je vrhovno sodišče ZDA leta 1973, na podlagi lažnega pričanja, vsililo legalizacijo splava.

Republikanci imajo dovolj glasov za potrditev Coney Barretove
Republikanci v Senatu ob vsem tem še niso preboleli cirkusa, ki so ga Demokrati leta 2018 pripravili vrhovnemu sodniku Brettu Kavanaughu, ki se je moral skozi kalvarijo zaradi laži o spolnem nadlegovanju in posilstvu. “Spomnite se kaj so storili Brettu Kavanaughu,” so sporočili z uradnega Twitter profila Republikancev v odboru za pravosodje. “Demokratom ne dolgujemo ničesar.” Pri tem so pozvali k potrditvi Coney Barrettove.

Vodja večine v Senatu Mitch McConnell je že nakazal, da ima vse potrebne glasove za potrditev Coney Barrettove, kar bi poročanju RT pomenilo, da čim se konča zaslišanje bo sledilo glasovanje po najkrajšem postopku in s tem potrditev Coney Barrettove na mesto vrhovne sodnice še pred predsedniškimi volitvami 3. novembra 2020.

Če bo Coney Barrettova potrjena za vrhovno sodnico, bo to že tretja uspešna nominacija na vrhovno sodišče ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pred tem je Senat potrdil Neila Gorsucha in že omenjenega Kavanaugha.

Ivan Šokić