fbpx

[Video] Demokrati v spodnjem domu izglasovali odpoklic z oblasti Trumpa, Republikanci v senatu napovedujejo, da bodo obtožnico zavrgli

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi vodi medijsko vojno proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v primeru njegove odstavitve zaradi izmišljene ukrajinske afere. (foto: EPA)

Demokrati so z večino v spodnjem domu ameriškega kongresa po partijski liniji izglasovali odpoklic z oblasti ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Da bi se to lahko tudi realiziralo, je potrebna še večina v Senatu, kjer pa imajo večino Republikanci, ki so že napovedali, da bodo glasovali proti odpoklicu brez kakršnekoli razprave in s tem tudi končali farso.

Glasovanje o odpoklicu z oblasti ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v spodnjem domu ameriškega kongresa potekalo brez presenečenj. Demokratska večina je po partijski liniji izglasovala Trumpov odpoklic navkljub temu, da nimajo nobenega tehtnega razloga. Vse njihove obtožbe proti Trumpu so se namreč v zadnjih šestih mesecih izkazale za lažne.

Vodja Republikancev v senatu Mitch McConnell je ob tem že napovedal, da namerava obtožbe proti Trumpu zavrniti na glasovanju, saj se mu po pisanju RT stvar ne zdi vredna debate. Glavna obtožba Demokratov proti Trumpu je “zloraba pooblastil”, a kakor se je izkazalo med več mesecev trajajočimi zaslišanji gre zgolj za domneve, ugibanja in želje posameznikov, ne pa dejstva.

To je tretji odpoklic z oblasti v zgodovini ZDA. In pričakovati je, da bo, tako kot se je to zgodilo z odpoklicem z oblasti predsedniku Andrewu Johnsonu leta 1868 in Billu Clintonu leta 1998, tudi ta proti Trumpu klavrno propadel.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je dolgo časa odlašala s sprožitvijo postopka o odpoklicu z oblasti proti Trumpu. Na koncu se je bila prisiljena ukloniti volji radikaliziranega dela Demokratske stranke, ki je zahteval totalno vojno proti Trumpu.

Pelosi je bila postavljena pred izbiro, ali odstopi s svojega položaja, ali pa ostane na položaju in z naslednjimi volitvami zapravi tako možnost demokratskega predsednika kot tudi večino v spodnjem domu. Predsednica predstavniškega doma je svoje lastne interese postavila pred dobro stranke.

V vsem tem času je namreč podpora Trumpovega odpoklica z oblasti vztrajno padala. Po zadnjih raziskavah več ameriških volivcev nasprotuje odpoklicu, kakor nasprotno.

Ivan Šokić