Sprenevedanje okrog Trumpa

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

Ob branju poročil o domnevnih prestopkih ameriškega predsednika, za katere (nekateri slovenski) komentatorji pravijo, da mejijo na imperialno ali despotsko ravnanje, se kolikor toliko kritični bralec ne more izogniti vtisu, da gre za sprenevedanje, ki ga Sveto pismo opisuje z naslednjimi besedami: Kaj pa gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne čutiš? Ali kako moreš reči svojemu bratu: “Pusti, da vzamem iver iz tvojega očesa”, in glej, bruno je v tvojem očesu? Hinavec, izderi najprej bruno iz svojega očesa in potem glej, kako boš vzel iver iz očesa svojega brata.

Donaldu Trumpu so bolj ali manj argumentirano očitali umik ZDA iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah (2016), čeprav umik še ni stopil v veljavo. Ob tem sporazumu se seveda postavlja vprašanje, koliko je – glede na to, da so ga tako rekoč avtomatično (s figo v žepu?) potrdile praktično vse članice OZN – dejansko zavezujoč, in kakšen je njegov praktičen pomen. Da pri takšnih splošnih  sporazumih nekaj ne štima, je pred dnevi pokazal podnebni vrh v Madridu. Trumpu so tudi očitali, da se je umaknil iz jedrskega sporazuma med Iranom, stalnimi članicami OZN in EU (Joint Comprehensive Plan of Action JCPOA, 2015). Kot je znano, je sporazum v glavnem odložil oz. upočasnil včlanitev Irana v klub držav z atomsko bombo. Trumpova odmevna odpoved sporazuma INF, ki sta ga bila podpisala Reagan in Gorbačov, pa je logična glede na ruske kršitve.

Po vsej verjetnosti so ruske kršitve INF resnejše od slovenskih kršitev Arbitražnega sporazuma (Drenik-Sekolec), ki ga je odpovedala Hrvaška? Pravzaprav bi morala Slovenija posnemati Trumpa in prva ona odpovedati sporazum, saj ga je škandalozno kršila Hrvaška, ko je sprejela slovensko podporo pri vključevanju v EU, ni pa uresničila drugega dela sporazuma v zvezi z ureditvijo meje. (O naivnosti pričakovanja, da bo Slovenija nagrajena za podporo Hrvaški, nima smisla govoriti.) Zadnje čase je v slovenskih medijih poleg šimfanja čez Trumpa veliko govora o neverodostojnosti naše jugovzhodne sosede. Prav verodostojna ni niti slovenska vlada. Očitali bi ji lahko recimo to, da ne izpolnjuje obveznosti glede izdatkov za obrambo. Namesto 2% daje za obrambo okrog 1% BDP. RTV Slovenija oz. MMC poroča:

Slovenija je z 1,02 odstotka BDP na 25. mestu … povsem na zadnjem, 29. mestu pa je Slovenija po deležu, ki ga iz obrambnega proračuna namenja za nakup nove opreme; lani je za to namenila 8,2 odstotka obrambnega proračuna, medtem ko smernice Nata za ta namen priporočajo vsaj 20-odstoten delež.

Čudežno ugodne odločitve pravosodja za vladajoči razred
Trump je tudi razglasil Jeruzalem za prestolnico Izraela, kar je mogoče razumeti kot demonstracijo brezpogojnega ameriško-izraelskega zavezništva. Po svoji odločnosti spominja na nasproten ukrep, kot je – s strani Slovenije večkrat napovedano – priznanje palestinske države. Ameriška politika in ameriški nacionalni interesi so drugačni – ne nujno manj primerni – od slovenskih. Ko bi imela Slovenija zaveznike kot Izrael, bi v njej tekla med in mleko.

V razpravah o predsednikovem odpoklicu (impeachment) so ameriški demokrati omenjali: problematične pomilostitve, zlorabo državljanskih pravic, neprimerno preusmerjanje javnih financ, nedostojne prepire, stalno zavajanje javnosti, izkoriščanje predsedniškega položaja za osebno bogatenje … Koliko takšnih in podobnih prestopkov bi lahko očitali slovenski politiki v zadnjem desetletju? Namesto “pomilostitev” bi za Slovenijo morali uporabiti izraz “za vladajoči razred čudežno ugodnih odločitev pravosodja”.

Trumpovi nasprotniki so navsezadnje za obtožbo izbrali dva člena:

 1. zloraba oblasti za pritisk na Ukrajino, ki naj bi predsedniku pomagala v volilni kampanji in škodila demokratskim tekmecem;
 2. oviranje Kongresa s tem, da je preprečeval pričanje in nasprotoval predaji dokumentov, ki jih je pri preiskavi okrog odpoklica zahteval predstavniški dom.

Rusofilni in jugofilni diplomati – neuspešno lobiranje
Neprekosljivo klasiko vmešavanja tujih držav v slovenske volilne in politične zadeve je opisal italijanski minister Piero Fassino, ki sta ga Milan Kučan in Ciril Ribičič leta 1991 rotila, naj Italija oz. Evropa ne “podarita” samostojnosti desnici (kot sta zgrešeno in zlohotno označila Demos). “Strici iz ozadja” so leta 2008 spodbudili objavo gradiva slovenskega MZZ (“washingtonske depeše”) v srbskih medijih; za veleposlanika pri Natu so določili osebo, ki je na sestanku Sveta (Nato Council) govorila rusko; za veleposlanika v Washingtonu pa pravovernega komunista, pri katerem so bile opazne simpatije z jugoslovansko obveščevalno službo. Opazka iz novejšega časa: slovensko bruseljsko lobiranje proti Hrvaški je bilo žal bistveno manj uspešno od hrvaškega proti Sloveniji.

Ciril Ribičič in Milan Kučan mnogo let po izdaji. (Foto: STA)

Podreditev parlamenta administraciji
Za vse te težave niso bile niti predpisane niti uresničene kakršnekoli sankcije; nasprotno, povzročitelji so bili praviloma bogato nagrajeni. V najnovejšem času pa sta se vendarle dogodili dve aferi, zaradi katerih bi slovenska javnost in poslanci morali razpravljati o odpoklicu županov, ministrov, morda celo predsednika vlade. V Sloveniji si skuša administracija s pomočjo pravosodja podrediti parlament. Najprej je, da bi se izmaknila parlamentarni preiskavi, parlament ovadila vladna Slovenska obveščevalno-varnostna agencija; zaradi nekaterih nespornih in bolj ali manj nedolžnih podatkov v poročilu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) pa je tožbo zoper parlament napovedala vladna uradnica Simona Drenik, ki je sicer osebno znatno prispevala h krahu arbitražnega sporazuma in slovensko-hrvaških odnosov.

Foto: DZ

Toda Slovenija je navsezadnje bolj zapletena od Amerike. Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec je 16. decembra 2019 v Državnem zboru[1] uporabil dve prispodobi: “lov na čarovnice” in “McCarthyjevo komisijo”. Bil naj bi dvojna žrtev: po eni strani je (kot Donald Trump) žrtev “lova na čarovnice”, ki ga uprizarjajo demokrati; po drugi strani naj bi bil (kot levičarski filmski igralec) žrtev makartizma, tj. histeričnega protikomunizma republikanskega senatorja Josepha McCarthyja. Poenostavljeno povedano: naš predsednik vlade je hkrati desničar in levičar, hkrati predsednik in igralec.

dr. Dimitrij Rupel

[1] Glej članek Petra Jančiča “Šarec udaril čez lov na čarovnice in uhajanje zaupnosti, o Nataši malo”, Spletni časopis, 16. december 2019.

 • janko

  Ameriški demokrati neprestano vrtajo kako bi spodnesli Trumpa. Namesto da bi delali v korist države. Levičarji pa res povsod, na vseh področjih počnejo samo negativnosti, nič dobrega.

 • SIMON ROZIC

  Odlično, g. dr. Rupel! S prenehanjem vaše aktivne diplomacije je Slovenija
  zgubila zadnjega realnega diplomata in zdaj ni od njih nihče niti omembe vreden.
  Kar se tiče Trumpa, je pravi “lider”, saj svoje Amerike ne bo prodal in je dovolil
  uničiti hordam, ki vdirajo že desetletja na plodna ameriška tla in ne prinašajo napredka.
  Nobene primerjave ne prenese komunizmu in rusofilizmu naklonjena Slovenska
  “oblast”, s svojimi zlorabami lastnih ljudi za obstoj, s pravom, ki je zavržno,
  z gospodarstvom, ki razen redkih izjem nazaduje zaradi mafijskega omrežja in
  velikih kraj, razsula v zdravstvu in šolstvu, ki še vedno goni svoje “indijance” po
  hostah…. tako res ne moremo naprej!

 • Amerikanc

  Šarko je ena navadna prestrašena podlasica, ki za svoje normalno vegetiranje potrebuje vse resurse tajnih služb, da mu poročajo o “strašnih nevarnostih”, ki mu pretijo – njemu osebno, seveda. Za to je bil pripravljen “podkupiti”, nekoč celo Janševega zaupnika in poriniti med obveščevalce baburo brez osnovnega pojma špijonaže in varovanja tajnih podatkov ter pridobivanja tajnih podatkov. Človeček ima res vse lastnosti Ilirov iz določenih krajev zahodnega Balkana.

  • zokispoki

   Podlasica, ali podgana, to je sedaj vprasanje !?

   • trumpet2018

    verjetno lažniv hibrid oz. crossover med prvim in drugim

  • trumpet2018

   ko se zapečeni dovolj namnožijo, saj jih pridno uvaža vsak dan, mu ne bo pomagal niti petmetrski zid okrog njegove bajte

 • Miha

  Kaj ste pa pričakovali, če imajo dejansko oblast v državi komunisti, ki razpolagajo tudi z največ premoženja v državi !!!!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Vladajo še, samo premoženje pa kopni kot zadnji sneg. Odjuga ga je pobrala.

 • Andrej

  Trump se je našemu CK ZKS najbolj zameril z izjavo: America first. Po CK ZKS je to nacionalizem. Oni prisegajo na teptanje lastnega naroda in ilegalce.

  • trumpet2018

   točno tako

 • AlternativaZaSlovenijo

  Haha, dobro napisano gospod Rupel.
  Po domače bi rekli, da Slovenija ni ne tič ne miš.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Sicer pa, ustavna obtožba bo v senatu padla in Trump bo pohodil demokrate. Demokrati so se ustrelili v koleno. Poizkus iz obupa. Američanom pa dol visi, kaj se njihov predsednik pogovarja z Ukrajinci. Dobro jim gre in samo to šteje.

 • JANEZ GUS

  Kako naša rdečaRTVgreznica razpreda,kod da jeTrump že zgodovina ZDA.Seveda bi to rdečuhi radi videli,samo zo so le njihove mokre sanje.Trump bo lepo končal mandat in dobil bo še enega,pa če se naše rdeče smeti strinjajo al pa ne.

  • trumpet2018

   lažniva soroševa mašinerija danes spet v polnem pogonu, vsak dan nov anti Trump ćlanek, ne moreš verjet, to je že na meji histerije, sicer pa tam pišem samo zato, da malo razburkam trole. mogoče bo pa tudi kdo spregledal

   • AlternativaZaSlovenijo

    Samo potem pride veliki pok…bum in leve histerije je konev. Primer B.Jonson.

 • trumpet2018

  to, kar počnejo demokrati, je kontraproduktivno, Trump bo pridobil samo še več privržencev, ker to je totalna levičarska zombi paranoja, brez vsekakršne osnove, in levičarji bodo v končni fazi samo še bolj popušili na volitvah

 • RATATA

  Sporazum o arbitraži je veljaven!
  Pravno nična je odločba arbitražnega tribunala, saj so se naši zlagali, da sta se RS in RH isamosvojili hkrati na dan 25.06.1991, kar ni res, saj smo se mi osamosvojili 26.06.1991, hrvatska se je pa od preostanka sfrj odcepila šele po preteku 3 mesečnega brionskega moratorija, ko je razglasila “raskidanje svih veza sa sfrj”!!
  Glede na to, da je v sporazumu o arbitraži določeno, da nič kar se je zgodilo po presečnem datumu 25.06.1991 nima nikakršnega učinka, hrvatska sploh ni stranka v postopku ampak je stranka preostanek sfrj, saj se mi nismo ločili od hrvatske, ki je nastala šele 08.10. temveč od sfrj, katero smo 01.12.1918 z “ujedinjenjem” Kraljevine Srbije “sa Zemljama države SHS” sestavili!…. in Zemlje – Države so bile samo slovenske Dežele!!!

  • Bamperle

   To slovenčkom ni jasno, večina nima pojma kaj smo mi prinesli iz Avstroogrske v novo nastalo državo. Na tem moramo vztrajat!!!

   • RATATA

    Apsolutno! Da bo po pravu – meddržavnem / internacionalnem!!

 • Jožef

  G. Rupel, dobro ste napisali in o Trumpu in o našem Šarcu, slednji morda želi oponašati Trumpa tako kot na vaških veselicah Drnovška.
  No o slovenski peti (morda ni peta) veji oblasti pa nima smisla razprabljati.