[Video] Demokratska debata med Sandersom in Bidnom zaradi koronavirusa tokrat brez publike, a vzdušje ni bilo nič manj napeto!

Joe Biden in Bernie Sanders (Foto: epa)

V ZDA je v nedeljo soočenje med demokratskima kandidatoma Joeom Bidnom in Berniejem Sandersom zaradi izbruha novega koronavirusa potekalo brez publike, a vzdušje ni bilo nič manj napeto. Biden je tokrat postregel z nekaterimi presenetljivo levičarskimi stališči, s strani Sandersa pa je bil deležen očitkov, da se je kot senator zavzemal za zniževanje nekaterih socialnih transferjev. Oba kandidata sta napovedala, da bosta kot podpredsednico zagotovo izbrala žensko, med seboj pa sta trčila z različnimi stališči glede zdravstvenega sistema. Tekom soočenja med 77 in 78-letnim kandidatom je sicer večkrat prišla do izraza njuna starost.

V nedeljo zvečer je v Združenih državah Amerike potekala debata televizij CNN in Univision, v kateri sta se soočila demokratska tekmeca Joe Biden in samodeklarirani socialist Bernie Sanders. Biden je tekom soočenja presenetil z nenavadno levičarskimi stališči, med drugim je obljubil celo, da v prvih 100 dneh njegovega predsedovanja iz ZDA ne bo nihče deportiran, prav tako pa je napovedal konec pridobivanju nafte s hidravličnim lomljenjem oz. frackingom.

Ozračje se je ogrelo s Sandersovimi obtožbami, da se je Biden kot senator zavzemal za zniževanje socialnih transferjev
Kljub temu, da je soočenje zaradi novega koronavirusa potekalo brez publike, ni bilo vzdušje nič manj napeto kot običajno. Sanders je med drugim pozval gledalce, naj na YouTube poiščejo dokaze o tem, da se je Biden kot senator zavzemal za znižanje nekaterih socialnih transferjev.

Biden je priznal, da so bila predmet nekaterih pogajanj s kongresom tudi znižanja socialnih transferjev, za kar pa naj ne bi nikoli glasoval: “Nismo jih znižali!” Sanders mu je odgovoril, da jih res niso, ker so ljudje kot on to preprečili: “Si pošten človek, zakaj vendarle ne priznaš resnice?” Kot navaja Fox News, je Biden res podprl zamrznitev povišanja nekaterih transferjev, a načeloma je nasprotoval morebitnim znižanjem.

Bernie Sanders (Foto: epa)

Starost kandidatov je prišla do izraza
Oba kandidata sta sicer že kar precej v letih, Sanders jih ima 78 in Biden 77, kar je nekajkrat tekom soočenja prišlo do izraza. Sanders je med drugim na neki točki zamešal ebolo s koronavirusom, Biden pa je H1N1 napačno poimenoval s “N1H1”, prav tako pa se očitno ni spomnil imena bolezni “ebola”, ki jo je opisal kot “nekaj, kar se je zgodilo v Afriki.”

Oba kandidata zagotovila, da bo nova podpredsednica ženska
V levičarskem svetu imajo ideje o enakosti, katerih produkt so med drugim kvote, prednost pred dejanskimi sposobnostmi in izkušnjami. Da bi omilila svojo podobo odraslih belih moških, sta oba kandidata napovedala, da bo podpredsednica najverjetneje postala ženska. Biden je to zagotovil, Sanders pa je povedal, da bo po vsej verjetnosti žensko izbral tudi on, če bo le dovolj “progresivna.”

Joe Biden (Foto: epa)

Kandidata trčila z različnimi stališči o zdravstvenem sistemu
Kandidata sta med seboj trčila z različnimi stališči glede zdravstvenega sistema v luči globalne pandemije novega koronavirusa. “Najprej, disfunkcionalnost trenutnega zdravstvenega sistema je postala očitna,” je poudaril Sanders, ki se sicer zavzema za univerzalno zdravstveno zavarovanje Medicare.

V nadaljevanju ni varčeval z očitki proti trenutnemu predsedniku Donaldu Trumpu: “Kot sem že povedal, bodo nekateri ljudje odlašali z obiskom zdravnika. Očitno je, da nismo pripravljeni in Trump le še zaostruje krizo. Ko zapravimo dvakrat toliko denarja na prebivalca, kot katerikoli drugi narod, bi pričakovali, da bomo imeli dovolj zdravnikov. Pričakovali bi dostopna zdravila na recept. Imamo tisoče zasebnih vrst zdravstvenih zavarovanj. Takšen sistem ni pripravljen na nudenje zdravstvene oskrbe vsem ljudem.” Biden je Sandersu nasprotoval in sicer je kot primer navedel Italijo: “To trenutno ne funkcionira niti v Italiji, kjer imajo ‘single-payer’ sistem zdravstvenega zavarovanja.”

Rok Krajnc