fbpx

[Video] Desettisoče muslimanov na pakistanskih ulicah proti satiričnemu Charlie Hebdoju, ker so ponovno objavili karikaturo Mohameda

Pakistanski protesti (Foto: Posnetek zaslona)

Potem ko so se pri francoskem satiričnem časniku Charlie Hebdo, prejšnji četrtek odločili za ponovno objavo karikature muslimanskega preroka Mohameda in s tem obeležili začetek sojenja za smrtonosni napad nanje, leta 2015, so se v Pakistanu pričeli masovni protesti. Na ulice je prišlo desettisoče muslimanov, da bi izrazilo svoje obsojanje karikature, časnika in celo Francije kot celote. Največ se jih je zbralo ta ponedeljek v Pešavarju, kjer je proteste organizirala islamistična stranka Jamiat Ulama-e-Islam, ki se je v mestu sicer zbrala zaradi kongresa.

Minilo je pet let, odkar je objava Mohammedovih karikatur vodila v smrtonosni napad na sedež časnika Charlie Hebdo in na judovski supermarket Hyper Kosher, pri čemer je umrlo 17 ljudi. Te dni se pričenja sojenje 14 osumljenim za napad in Charlie Hebdo je ob tej priložnosti ponovno objavil “krvave karikature”, s čimer je sprožil plaz ogorčenja, jeze in sovraštva po celem muslimanskem svetu ter masovne proteste na pakistanskih ulicah.

V ponedeljek je islamistična stranka Jamiat Ulma-e-Islam, ki ima v mestu Pešavar kongres, organizirala masovne proteste na katerih se je zbralo na desettisoče vernih muslimanov, ki so izražali svoje ogorčenje nad karikaturami in Charlie Hebdojem ter pozivalo k prenehanju kupovanja francoskih izdelkov in izgonu francoskega ambasadorja.

Objava karikatur ni povzročila jeze le v Pakistanu, temveč po celem muslimanskem svetu. Iranski ajatola Ali Hamenej je na Twitterju oznanil, da je objava karikatur neoprostljiv greh in jasen pokazatelj sovraštva do muslimanov na zahodu:

Aleš Ernecl