Ukrajinci sestrelili 52 iranskih dronov v najobsežnejšem raketnem napadu Rusov

Napadena civilna infrastruktura. (Foto: Socialna omrežja)

Rusija je ponoči izvedla nov obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko prestolnico Kijev, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti. Šlo je za najbolj obsežen tovrsten napad od začetka vojne v Ukrajini, vendar je protiraketni ščit uspel sestreliti kar 52 od 54 iranskih dronov.

Rusija je ponoči izvedla najobsežnejši napad z brezpilotnimi letalniki na Kijev od začetka invazije na Ukrajino, so sporočile vojaške oblasti v Kijevu. Štirideset od 54 izstreljenih dronov je bilo usmerjenih v ukrajinsko prestolnico, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, tri pa ranjene.

Skupaj je bilo izstreljenih rekordno število brezpilotnih letalnikov  54!” so ukrajinske zračne sile danes zapisale v sporočilu na Telegramu. Ob tem so sporočili, da so jih sestrelili 52. Napad je potekal v več valovih in je potekal več kot 5 ur, alarm za zračni napad pa je po navedbah ukrajinske vojske trajal več kot pet ur.

Image

V okrožju Solomjanski je zaradi padajočih ostankov brezpilotnega letalnika umrl 41-letni moški, 35-letno žensko pa so odpeljali v bolnišnico,” je pred tem na Telegramu zapisal župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko, ki je pozval prebivalce, naj ostanejo v zakloniščih, ker gre za obsežen napad. Ob tem je v skladiščni coni izbruhnil požar, v katerem je umrla še ena oseba.

Image

Do napadov na Kijev je prišlo v noči pred praznovanjem obletnice ustanovitve mesta, ki jo obeležujejo zadnji vikend v maju. Ukrajinska prestolnica je bila ta mesec redno tarča napadov. Vodja kijevske civilne in vojaške uprave Sergij Popko je v petek naštel “13 nočnih napadov” od začetka meseca.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo. Ukrajinske sile naj bi bile sicer že pripravljene na začetek protiofenzive, kot je v soboto sporočil sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.

Sara Kovač