[Video] Ponoči napadene vojaške tarče v Iranu

Foto: Printscreen

Za napad na vojaški kompleks v Iranu so bili ponoči uporabljeni droni, pri čemer so iranske tiskovne agencije poročale o glasni eksploziji. Nekatera poročila pravijo, da je bilo v nekaj urah prizadetih več objektov po Iranu. Šlo naj bi za rafinerije, vojaške baze in infrastrukturo, kjer izdelujejo orožje ter strelivo za Rusijo.

Ponoči je prišlo do napada na vojaške tarče Irana, kar številni ocenjujejo kot nov mejnik rusko-ukrajinske vojne. Napad se je zgodil sredi napetosti glede iranskega jedrskega programa in dobave brezpilotnih letal Shahed Rusiji, ki so bili uporabljeni v vojni proti Ukrajini.

Nekatera poročila pravijo, da je bilo v nekaj urah prizadetih več objektov po Iranu. Guardian ni mogel potrditi teh poročil, vendar je iranska tiskovna agencija IRNA poročala o požaru v rafineriji nafte v mestu Tabriz na severu države in povedala, da je bila ena oseba poškodovana. Ni navedeno, kaj je povzročilo požar in ali je bil povezan z incidentom v Isfahanu.

Iransko obrambno ministrstvo trdi, da je bil napad brezpilotnega letala “neuspešen”, pri čemer je eno brezpilotno letalo sestrelila zračna obramba, dva pa sta raznesla, ko ju je prestregla protizračna obramba. Nastala je “manjša škoda na strehi delavnice”. Namestnik guvernerja province Isfahan Mohammad Reza Jan-Nesari je na televiziji dejal, da v tamkajšnjem napadu ni bilo “žrtev”, in dodal, da “vzrok incidenta preiskujejo”.

Oblasti niso natančno pojasnile dejavnosti na tarčni lokaciji. Znano je sicer, da ima Iran več znanih jedrskih raziskovalnih lokacij v regiji, vključno z obratom za bogatenje urana.

Okoli iranskih vojaških, jedrskih in industrijskih objektov je v zadnjih nekaj letih prišlo do številnih eksplozij in požarov. Julija je Iran sporočil, da je aretiral diverzantsko skupino, sestavljeno iz kurdskih skrajnežev, ki so delali za Izrael in so nameravali razstreliti “občutljiv” center obrambne industrije v Isfahanu. Izrael že dolgo grozi z vojaško akcijo proti Iranu, če posredni pogovori med Washingtonom in Teheranom ne bodo rešili jedrskega pakta iz leta 2015. Izrael trdi, da si Iran prizadeva razviti jedrsko orožje, Teheran pa to zanika.

Sara Kovač