fbpx

[Video] Drugo srečanje zunanjih ministrov držav Central 5 tokrat v Budimpešti

Srečanje zunanjih ministrov držav Central 5. (Foto: Vlada RS)

V Budimpešti znova poteka pomembno srečanje zunanjih ministrov Srednjeevropskih držav (Central 5), ki se ga je udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Nedavno pa je že potekalo podobno srečanje na Dunaju, vendar pa so ga nekateri levičarski osrednji mediji pri nas prezrli.  

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije so se danes, 14. julija 2020, srečali v Budimpešti. Gre za drugo srečanje, tokrat kar petih držav srednje Evrope, ki so neuradno, na predlog slovenske strani poimenovane Central 5. Prvo tovrstno srečanje je bilo 16. junija 2020 v avstrijski prestolnici.

Današnje srečanje pa je gostil minister za zunanje zadeve Madžarske Péter Szijjártó. Na dogodku so se že omenjeni državniki dotaknili aktualnih vprašanj v zvezi s pandemijo novega koronavirusa. Kot ključno pa so obravnavali odpiranje meja za državljane, ki prihajajo iz tretjih držav, posebej pa so izpostavili še postavitev instrumenta z namenom okrevanja. Slednji naj bi pomagal državam članicam, ki so močno prizadete, in ki ne morejo zagotoviti okrevanja preko svojih državnih proračunov. Govora pa je bilo še o večletnem finančnem okvirju.

Srečanje zunanjih ministrov srednje Evrope. (Foto: Vlada RS)

Razpravljali pa so tudi o pomenu državnih subvencij na področju investicij in gospodarskem sodelovanju na nivoju regij, s čimer naj bi znova zagnali ter ojačali gospodarstva držav članic EU. Strateška pomembnost finančnega paketa z namenom okrevanja pa je priskočiti na pomoč članicam Evropske unije, ki so prizadete zaradi Covida-19 in si okrevanja same ne morejo privoščiti.

Srečanje zunanjih ministrov Srednje Evrope. (Foto: Vlada RS)

Dogodek, ki so se ga udeležili ministri za zunanje zadeve skupine Central 5, in ki so se v takšnem formatu vzpostavili v času pandemije novega koronavirusa, predstavljajo novo obliko tesnejšega sodelovanja in povezovanja tega dela Stare celine. Slovenski zunanji minister Anže Logar pa je svoje politične kolege povabil tudi na srečanje v Slovenijo, ki naj bi se po načrtih odvijalo 15. septembra 2020.

Srečanje zunanjih ministrov Srednje Evrope. (Foto: Vlada RS)

Srečanje zunanjih ministrov Srednje Evrope, (Foto: Vlada RS)

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/4304937299531577/

Domen Mezeg