[Video] Dva mrtva v terorističnem napadu v Bruslju

Prizorišče napada in domnevni napadalec (Vir: X)

V Bruslju se je zgodil teroristični napad. Storilec naj bi bil moški, ki je streljal s skuterja, medtem pa kričal “Allahu akbar” ali “Alah je velik”. Streljal naj bi s puško AK-47 oz. kalašnikov. Med napadom je nosil čelado in fluorescentni jopič. 

V napadu sta dve osebi izgubili življenje, več jih je utrpelo poškodbe. Storilec je še vedno na begu. Ime mu je Slayem Slouma.

Glede na policijske vire se je napad zgodil okoli 19.30 v bližina križišča med Place Sainctelette in bulvarja Ninth of Line in Ypres. Na območju je okrepljena policijska prisotnost. Do napada je prišlo med nogometno tekmo med Belgijo in Švedsko. Storilec je po poročanju lokalnih medijev najprej streljal na kombi znamke Mercedes, v katerem sta bile dve osebi oblečeni v nogometna reprezentančna dresa. Nato se je njegov morilski pohod nadaljeval. Vstopil naj bi v stanovanjski blok, kjer naj bi pod njegovimi streli umrla ena žrtev.

Napad je posnel vsaj en očividec. Posnetek napada se je že znašel na spletu.

Na spletu se je nato pojavil posnetek domnevnega storilca, v katerem ta trdi, da pripada Islamski državi oz. ISIS, hkrati pa se hvali, da je usmrtil “nevernike”. Hkrati naj bi “maščeval mislimane”, ki umirajo za svojo vero.


Sudinfo.be poroča, da so se mobilizirale pristojne službe za nujno pomoč in policija. Predsednik vlade, notranji minister in minister za pravosodje odšli v državni krizni center spremljat razmere.

Hamasov poziv k nasilju
Nekdanji vodja teroristične skupine Hamas Khaled Mashal je po začetku vojne med Izraelom in Hamasom pozval vse privržence teroristične organizacije širom po svetu, naj prejšnji petek izkoristijo za to, da pokažejo “jezo”. Izseljene diaspore širom sveta so se podale na ulice, številni pa so poziv očitno razumeli kot navodilo za nekakšno krvno maščevanje civilistom iz gostiteljskih skupnosti.

Ž. K.