[Video – ekskluzivno iz Makedonije!] V Makedoniji sporni referendum o spremembi imena države

Na shodu proti spremembi imena je protestiralo več kot 10 tisoč Makedoncev. (Foto: epa)

Makedonija je pred dvajsetimi dnevi napolnila 27 let, a bi svoj naslednji rojstni dan lahko dočakala pod novim imenom – če bi tako njeni državljani odločili na današnjem referendumu, ki ga je za 30. september po sporazumu z Grčijo razpisala vlada pod vodstvom socialdemokrata Zorana Zaeva. A če Zaev trdi, da imajo Makedonci zgodovinsko priložnost, da izberejo evropsko prihodnost in perspektivo za vse generacije, ki prihajajo, mu največja opozicijska stranka, VMRO-DPMNE, zmagovalka zadnjih državnozborskih volitev, ki pa ni uspela sestaviti vlade, očita narodno veleizdajo.

Naš raziskovalni novinar Luka Svetina je povprašal Igorja Januševa, generalnega sekretarja VMRO-DPMNE, kakšna so njihova pričakovanja in ali bo na referendum sploh šlo dovolj ljudi. Če referendum pade, kaj to pravzaprav pomeni za Makedonijo? “V nedeljo, 30. septembra, imamo referendum, ne samo za zamenjavo imena, temveč tudi spremembo ustave Republike Makedonije, torej to ne bo več Republika Makedonija. Če se menja ime, se menja tudi nacionalna identiteta, bolj natančno, briše se nacionalna identiteta, brišeta se makedonski narod in jezik, kot tudi vse drugo, kar mi Makedonci danes imamo v svoji državi,” je razložil. “Mi, kot največja stranka v Republiki Makedoniji, smo že večkrat javno dejali, da če bo ta referendum svoboden in demokratičen ter bodo na dan referenduma Makedonci lahko izkazali svobodno voljo in če bo na volišče odšla več kot polovica volilnih upravičencev, volji državljanov nikakor ne bomo oporekali.”

 Za Nova24TV pa je spregovoril tudi raziskovalni novinar Cvetin Čilimanov iz Makedonske tiskovne agencije: “Sodeč po anketah se bo referenduma udeležilo samo 20 odstotkov etničnih Makedoncev, če pa tej številki dodamo še etnične Albance, ki so v večini opredeljeni za spremembo imena, ker so prepričani, da jim to daje novo politično moč in težo v Makedoniji, spet ne moremo doseči zahtevane številke 50 odstotkov.” 

Novinar Nova24TV Svetina je ujel tudi direktorja Alfa TV Vaska Eftova, ki je razkril: “Pred mesecem dni so ankete kazale, da so samo 3 odstotki Makedoncev dejansko prebrali dogovor, in če je do takrat tako malo Makedoncev to prebralo, zdaj ne verjamem, da je odstotek kaj bistveno večji. To pomeni, da velik odstotek makedonskih državljanov ne ve, o čem na referendumu gre, morajo pa glasovati o odločitvi okrog prihodnosti Republike Makedonije.”

Pravico, da glasuje na referendumu, ima nekaj več kot 1,8 milijona prebivalcev, danes pa se odločajo, ali se strinjajo, da se njihova država preimenuje v Severno Makedonijo. Celoten prispevek poglejte tukaj:

M. S.

 • freedomfighter

  Se en primer takaj vsi bezijo z balkana…sreca da imajo spor z grki in ne hrvati drugace bi bila situacija se veliko slabsa…mogoce bi se mogli pa pogovarjat s hrvati hahahaha

 • Stric iz ozadja

  In kaksna je resitev VMRO-DPMNE, ki bo omogocala resitev spora in vstop v EU in NATO? Bombardiranje Grcije?

  • ZatonMesecnikov

   Ja, to imaš prav. Ga nimajo.

  • freedomfighter

   Ja klasicen primer polna usta kaj je vse narobe resitve pa nobene

 • Olga2345

  Da je takšno stanje v Makedoniji, je sokrivi Sorosova placanka Fajonova!

  • Stric iz ozadja

   Ona je kriva za spor z imenom? Vsakdan zves kaj novega …

   • freedomfighter

    Spor o imenu obstaja odkar obstaja republika makedonija ne vem a si ti na luni zivelzadne 30 let

  • abc

   Kake bučke ti serješ. Pa ja boljše, da malo premisliš preden take kozle streljaš.Povej te kak je Fajonka sokriva za stanje v Makedoniji. Pa kolko divjakov si že ti vidla v sloveniji v živo, razen tukaj na Nova24 na simboličnih slikah ? V Makedoniji je problem sestaviti vlado, ker je vedno več albancev, ki imajo vedno večje težnje po samostojnosti dela Makedonije. Približno enak problem imajo, kot Srbi na Kosovu. Če gledamo iz vidika veroizpovedi, v Makedoniji živijo pravoslavci, Rimo katoliki in muslimani. In Fajonka nima s tem nič.

   • mginko

    abc – Ne bluzi, če nimaš pojma zakaj gre.

    • abc

     Makedonija pa ima glede imena problem z Grčijo že vse od razpada bivše juge, odkar je postala samostojna republika. Osebno se strinjam z Grčijo, saj bivša Jugoslovanska republika makedonija, res nima nič z Grško makedonijo, ki je Filip II Makedonski v tretjem stoletju pred kristusom reformiral in začel vojno proti grškim kolonialistom in osvobodil celotno grško makedonijo in ustvaril pravo evropsko vojaško velesilo.Njegov sin Aleksander Veliki Makedonski je njegove uspehe nadaljeval in ustvaril največji imperij na svetu, Po smrti Aleksandra je imperij razpadel , zavzel ga je novonastajajoči imperij Rim. Zato Grčija upravičeno nasprotuje, da neka novonastala državica z polovico Albanskega ( muslimanskega ) prebivalstva uporabljja ime, ki nima veze z njihovo zgodovino. In kaj je sedaj tukaj kriva Fajonka?

     • Aton

      Zgodovina je vezana tudi na kraje, kjer živimo. Tudi mi si lastimo dediščono Emone in uporabljamo rimske ceste (sicer bi imeli še slabše, ker niti slučajno ne znamo izbrati dobre trase). Geni pa so tudi ostali…
      Seveda bi bilo potrebno ustavit izsiljevanje Grčije, ali pa jim vsaj malo zapreti pipico in tudi Fajonovi se ni treba vmešavat v ta ogabna (Sorosova) opravila. Sicer pa bi tudi Slovenija morala spremeniti ime, ker Slovensko republiko že imamo. Postati bi morali Južna Slovenija in ti bi z veseljem podprl ta projekt. Slovaki pa tudi!

     • freedomfighter

      A po tvoje je julij cezar slovenec

     • Aton

      Mogoče je našel kakšno Ilirko (Albanko) in je zaplodil tvoj rod!

     • freedomfighter

      Hahaha ne jaz imam z julijem cezarjem in albanci priblizno toliko skupnega kot imajo makedonci z aleksandrom velikim in anticno grcijo…bom nehal debato ker vidim da si ti na stopnji prizadetih cefurjev ki mislijo da imajo kaksno povezavo z najbrz najvecjo osebnostjo vseh casev aleksandrom…ej zakaj raje ne trdis da bi bilo ime drzave egipt potem si lahko se faraone lastite hahahah

     • freedomfighter

      Pa emona je na slovenskih tle pokraina makedonija ni na makedonskih tleh…zgleda si tudi pri geografiji pogrnil

     • Olga2345

      Janša mi je naročil, da to pišem. Oprosti

   • Olga2345

    Janša mi je naročil, da to pišem. Oprosti!

    • abc

     Saj taka oprana ovca kot si ti, rabi vedno nekoga, da ji narekuje kaj naj piše, ker z svojo glavo itak ne zna razmišljat. Pa saj nimaš š čim razmišljati.hehe

 • freedomfighter

  Sam nekaj od kdaj pa desnica podpira ime republika makedonija…a vi veste da alexander veliki ni bil cefur hahaha pokraina makedonija pa je v grciji tako da meni sploh ni jasno kaj zagovarja nova 24…a naj bo to drzava brez imena ali kaj sploh ne razumem a vi podpirate status quo skratka neresitev problema

  • Stric iz ozadja

   Nova zagovarja sestrsko stranko VMRO-DPMNE, ne glede na to kaj predlaga.

 • soc

  Balkanci so vsi glih. Kar je desni VMRO-DPMNE naredil iz Skopja, je noćna mora, stotine spomenikov jezdecem mikrolokalnega pomena in ljudem, ki s slovansko Makedonijo nimajo nikakršene zveze, začenši z Aleksandrom Velikim, Grkom, ki se je rodil na tleh današnje slovanske državice in celo njegovimi starši. Pa renesančno-baročne palače, zgrajene iz nič v enaidvajsetem stoletju za potrebe javnega sektorja… “Nasedla galeja” v centru mesta na produ struge Vardarja, pa nasejene palme vsenaokrog… Grozljivo.

  A tam je vsaj vsakomur od zunaj vse jasno. Da so kradli kot srake “desničarji”, zdaj ko so s pomočjo Sorosa, EU in Obamovih ZDA začasmno na oblasti “levičarji”, dediči ZKM, pa si želijo žepe na identičen način napolniti še oni. Vsi pa so odvisni od večno pogoltnih in hitro plodečih se Šipcev. Tam mask sploh ni treba. Na 90 procentih poti od Dunaja do Istambula.

 • Aton

  Zakaj spet take porcije demagogije pri nas. Da so Makedonci zavrnili EU. Ni res! Makedonci so zavrnili čudaško ime države in suženjsko vdinjanje Grčiji!
  Kdo pri nas rad relativizira referendume?

  • freedomfighter

   A ti ves kje je makedonija in da alexander makedonski ni cefur

   • Aton

    Se ti opravičujem, če sem užalil tvoja narodna čustva, južni Slovak!

    • freedomfighter

     Mojih custev nisi cisto nic uzalil sam glupo se mi zdi da nekateri mislite da obstaja kaksna povezava med pokraino makedonijo, alexandrom makedonskim in republiko makedonijo…imenovanje te drzave je kot da bi se mi imenovali italija in si lastili julija cezarja popolnoma ista zadeva ker konec koncev je bil nas teritorij nekoc del rimskega imperija…lahko bi si lastili tudi svete rimske cesarje…ali pa karel velik on je tudi nas a ne hahahah

 • Aton

  Pridružuje se tudi laž o razdeljenosti Makedoncev (zopet pritisk EU in slo-zaslužkarjev). Pa tako enotno so bojkotirali. Le dediči partijskih izkoriščevalcev so prišli

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!