[Video – ekskluzivno iz Makedonije!] V Makedoniji sporni referendum o spremembi imena države

Na shodu proti spremembi imena je protestiralo več kot 10 tisoč Makedoncev. (Foto: epa)

Makedonija je pred dvajsetimi dnevi napolnila 27 let, a bi svoj naslednji rojstni dan lahko dočakala pod novim imenom – če bi tako njeni državljani odločili na današnjem referendumu, ki ga je za 30. september po sporazumu z Grčijo razpisala vlada pod vodstvom socialdemokrata Zorana Zaeva. A če Zaev trdi, da imajo Makedonci zgodovinsko priložnost, da izberejo evropsko prihodnost in perspektivo za vse generacije, ki prihajajo, mu največja opozicijska stranka, VMRO-DPMNE, zmagovalka zadnjih državnozborskih volitev, ki pa ni uspela sestaviti vlade, očita narodno veleizdajo.

Naš raziskovalni novinar Luka Svetina je povprašal Igorja Januševa, generalnega sekretarja VMRO-DPMNE, kakšna so njihova pričakovanja in ali bo na referendum sploh šlo dovolj ljudi. Če referendum pade, kaj to pravzaprav pomeni za Makedonijo? “V nedeljo, 30. septembra, imamo referendum, ne samo za zamenjavo imena, temveč tudi spremembo ustave Republike Makedonije, torej to ne bo več Republika Makedonija. Če se menja ime, se menja tudi nacionalna identiteta, bolj natančno, briše se nacionalna identiteta, brišeta se makedonski narod in jezik, kot tudi vse drugo, kar mi Makedonci danes imamo v svoji državi,” je razložil. “Mi, kot največja stranka v Republiki Makedoniji, smo že večkrat javno dejali, da če bo ta referendum svoboden in demokratičen ter bodo na dan referenduma Makedonci lahko izkazali svobodno voljo in če bo na volišče odšla več kot polovica volilnih upravičencev, volji državljanov nikakor ne bomo oporekali.”

  Za Nova24TV pa je spregovoril tudi raziskovalni novinar Cvetin Čilimanov iz Makedonske tiskovne agencije: “Sodeč po anketah se bo referenduma udeležilo samo 20 odstotkov etničnih Makedoncev, če pa tej številki dodamo še etnične Albance, ki so v večini opredeljeni za spremembo imena, ker so prepričani, da jim to daje novo politično moč in težo v Makedoniji, spet ne moremo doseči zahtevane številke 50 odstotkov.” 

Novinar Nova24TV Svetina je ujel tudi direktorja Alfa TV Vaska Eftova, ki je razkril: “Pred mesecem dni so ankete kazale, da so samo 3 odstotki Makedoncev dejansko prebrali dogovor, in če je do takrat tako malo Makedoncev to prebralo, zdaj ne verjamem, da je odstotek kaj bistveno večji. To pomeni, da velik odstotek makedonskih državljanov ne ve, o čem na referendumu gre, morajo pa glasovati o odločitvi okrog prihodnosti Republike Makedonije.”

Pravico, da glasuje na referendumu, ima nekaj več kot 1,8 milijona prebivalcev, danes pa se odločajo, ali se strinjajo, da se njihova država preimenuje v Severno Makedonijo. Celoten prispevek poglejte tukaj:

M. S.