fbpx

[Video] Ekskluzivno – Slovenec na Kitajskem: Zapore na cestah, preverjanje telesne temperature, zmanjkalo zaščitnih mask!

Kitajske oblasti preverjajo telesno temperaturo potnikov tudi tisoč kilometrov stran od Wuhana (foto: EPA)

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil doslej usoden že za 107 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo – trenutno je glede na navedbe kitajskih oblasti potrjenih primerov okužbe 4515. Od okužbe s koronavirusom naj bi si opomoglo 63 ljudi. Prvi primer obolelega z novim virusom so pozno v ponedeljek potrdili tudi na Bavarskem v Nemčiji. S Kitajske pa medtem prihajajo posnetki cestnih zapor na katerih uradne oblasti preverjajo telesno temperaturo potnikov celo v krajih, ki so več kot tisoč kilometrov stran od Wuhana, od koder izvira koronavirus.

Koronavirus 2019‐nCoV se je že razširil tako po Kitajski kot izven njenih meja. Oblasti so v prizadevanjih za ustavitev širjenja sprejele številne ukrepe glede omejevanja potovanj, v Wuhanu večini vozil ni dovoljena niti vožnja po cestah. Javni promet je ustavljen v več mestih po državi, marsikje je v javnosti obvezno tudi nošenje maske.

V luči praznovanja kitajskega novega leta so bile odpovedane številne slovesnosti, obdobje počitnic pa so oblasti podaljšale za tri dni, do nedelje. Peking in Šanghaj sta uvedla 14-dnevno obdobje opazovanja za vse ljudi, ki bodo prispeli iz province Hubei, središča izbruha.

Pristojne oblasti so začasno tudi ustavile potovanja kitajskih turističnih skupin tako znotraj kot izven države, poleg tega pa so danes pozvale vse državljane, naj preložijo potovanja v tujino, da bi tako omejili možnost širjenja virusa prek meja.

Zmanjkalo mask

V državi se počasi širi panika. Kot je za Nova24TV povedal študent Univerze v Ljubljani, ki se trenutno nahaja na Kitajskem, “v obujanju spomina na SARS iz 2002 krožijo strahovi, da vlada resnične podatke skriva, in je domet virusa veliko bolj resen, kot poročajo mediji.”

“Včeraj je na Wechat skupini 800 doktorjev iz vse kitajske zaokrožilo sporočilo, da je v shenzenski bolnišnici zaradi virusa čez noč umrlo 600 pacientov. Čeprav ni kaj verjeten, je domneven podatek med ljudmi sprožil kar nekaj panike,” je povedal slovenski študent. “Ljudje so pokupili maske, disinfekcijska sredstva ter rokavice, kar potrjuje tudi dejstvo, da sem jih neuspešno iskal v 10 lekarnah v Chengduju. Razprodane so tudi na kitajskemu spletnemu trgu, kot sta JD in Taobao.”

Število okuženih s koronavirusom na Kitajskem (foto: Johns Hopkins CSSE)

Župan 11-milijonskega Wuhana Zhou Xianwang, je po poročanju BBC povedal, da mesto še pred začetkom novoletnih praznikov zapustilo več milijonov ljudi, po nekaterih informacijah naj bi šlo za okoli 5 milijonov ljudi.

Prvi primer v Nemčiji

Izven Kitajske so doslej našteli 65 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, nazadnje so virus potrdili v Kanadi in v Nemčiji. Ta je za Francijo, kjer so zaznali tri primere okužb, postala druga evropska država s potrjenim primerom bolezni. Zbolel je moški v regiji Starnberg, približno 30 kilometrov jugovzhodno od Münchna, ki je v izolaciji in v “zdravstveno dobrem stanju”.

Številne države svarijo svoje državljane pred potovanji na Kitajsko, obenem pa jih več razmišlja oziroma aktivno načrtuje umik svoj državljanov iz Wuhana, ki je skupaj z večjim delom province Hubei praktično odrezan od sveta.

Območje karantene namreč sega kar 65 kilometrov od Wuhana. Ob tem je potrebno poudariti, da so na Kitajskem postavljene cestne zapore na katerih preverjajo telesno temperaturo potnikov tudi več kot tisoč kilometrov stran od Wuhana.

Za ameriške in francoske diplomate posebni leti domov

ZDA bodo svoje konzularno osebje iz mesta umaknile v sredo, ko je zjutraj po lokalnem času zanje načrtovan polet proti Kaliforniji. Glede na razpoložljiva mesta na letalu bodo možnost odhoda ponudili tudi drugim ameriškim državljanom na območju.

V kratkem podoben let načrtuje tudi Francija, ki število Francozov v Wuhanu ocenjuje na okrog 500. Kot zagotavljajo, bodo ob vrnitvi domov zanje odredilo karanteno. Umik državljanov načrtuje tudi Japonska, o tem pa razmišljata še vsaj Nemčija in Tajska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Širjenje okužbe s koronavirusom po svetu. Trenutno zabeležen v 19 državah (foto: Johns Hopkins CSSE)

Filipini so po drugi strani danes naznanili, da bodo prenehali izdajati vstopne vizume za kitajske popotnike.

Širjenje okužbe s koronavirusom lahko najlažje spremljate na spletni povezavi TUKAJ.

STA, I. Š.