fbpx

[Video] Elon Musk noče Bidnovih subvencij za električna vozila

Elon Musk

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je v ponedeljkovem intervjuju za Wall Street Journal skritiziral predlog Bidnove administracije za povečanje subvencij za električna vozila. “Iskreno povedano, jaz bi zavrnil celoten predlog zakona, to je moje priporočilo,” je dejal Musk.

Bidnova administracija je namreč sprejela predlog zakona, ki vključuje predloge, ki bi potrošnikom omogočili davčno olajšavo v višini kar 12.500 dolarjev, če bi kupili električno vozilo. “Združene države ne potrebujejo zakona o infrastrukturi Bidnove administracije – ali kakršnih koli državnih subvencij.”

Direktor Tesle in SpaceXa je med intervjujem dejal, da je zaskrbljen zaradi primanjkljaja v proračunu: “porabili smo toliko denarja. Proračunski primanjkljaj je neverjeten,” je dejal. Bolje bi bilo, če zakona ne bi sprejeli, je še dejal. Poudaril je, da financiranje polnilnih postaj električnih vozil sploh ni potrebno. “Ali potrebujemo finančno pomoč za bencinske črpalke? Ne”, je dejal, “torej ni potrebe niti pri električnih vozilih.”

Tesla trenutno upravlja z več kot 3 tisoč polnilnimi postajami z okoli 30 tisoč priključki po vsem svetu, vendar namerava to omrežje v bližnji prihodnosti odpreti tudi za druga električna vozila. “Rekel bi … celoten predlog zakona zavržite, to je moje priporočilo,” je bil Elon Musk kritičen. 

Musk je še poudaril, da Tesla že več kot eno leto prodaja svoje električne avtomobile v ZDA brez 7.500 dolarjev zvezne davčne olajšave, ne da bi dosegla padec povpraševanja.

Anita Gužvič