fbpx

[Video] Erdogan financira gradnjo največje džamije na Balkanu!

Foto: YouTube

Projekt izgradnje največje džamije na Balkanu v prestolnici Albanije hitro napreduje in pričakuje se, da bo džamija, katere izgradnjo financira turški direktorat za verska vprašanja Dinajet, stala do konca leta.  

Za veliko džamijo v Tirani (džamija Namazga) se predvideva, da bo postala velik verski center, ki sprejme več kot 5.000 ljudi. Obiskovalci bodo lahko obiskali knjižnico, kulturni center in konferenčno dvorano, poleg učenja Korana pa jim bo omogočeno tudi učenje turškega jezika.

Po padcu komunizma v Albaniji leta 1991 so se albanski muslimani večkrat pritoževali, da naj bi bili diskriminirani in da morajo moliti na ulici. Tedanji albanski predsednik Sali Berisha je leta 1992 postavil temeljni kamen džamije, ki bi bila zgrajena v bližini parlamenta. Gradnja je bila odložena potem, ko je predsednik parlamenta, ki je bil katolik, odložil realizacijo načrtov. Odločitev o izgradnji pa je leta 2010 sprejel Edi Rama, ki je tedaj zasedal mesto župana Tirane.

Predstavlja simbol bratstva med nacijama 
Džamija bo imela štiri minarete, visoke 50 metrov, centralna kupola pa bo visoka 30 metrov. Kurir poroča, da je turški predsednik Erdogan prisostvoval svečani postavitvi temeljnega kamna džamije v Tirani leta 2015, ob tem pa poudaril, da gre za edinstveni simbol bratstva med dvema nacijama.

V preteklih nekaj letih je Turčija na Kosovu financirala obnovo več deset verskih objektov iz časa Osmanskega cesarstva in izgradnjo več kot 20 džamij. Poleg tega je v načrtu izgradnja še enega velikega verskega objekta.

H. M.