fbpx

[Video] Erdoğan grozi z milijoni migrantov na poti v Evropo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan (foto: EPA)

Turški samodržec Recep Tayyip Erdoğan je v ponedeljek sporočil, da njegova vlada nima nobenih namenov ustavljati neprestanega toka migrantov, ki se premika proti kontinentalni Evropi. Erdoğan je izjavil, da se bo v kratkem proti EU napotilo na milijone migrantov. 

“Odkar smo odprli meje, se je število beguncev, ki se odpravljajo proti Evropi, dvignilo na več sto tisoč. Število bo kmalu milijonsko,” je v svojem govoru povedal turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan.

“Ko smo odprli vrata, so sledili številni klici ‘zaprite vrata’,” je poudaril Erdoğan. “Povedal sem jim ‘končano je. Končano. Vrata so zdaj odprta. Zdaj boste morali tudi sami prevzeti del bremena.’”

A številke se razlikujejo. Če Turki trdijo, da je državo na mejnem prelazu Erdine zapustilo 100.577 migrantov, Mednarodna organizacija za migracije (IOM) po poročanju Voice of Europe vztraja, da je na grško-turški meji naštela “zgolj” 13 tisoč migrantov.

Grška vlada je ob tem že sporočila, da se pripravljajo na naval 150-tisočglave migrantske horde, ki naj bi se napotila proti grškim otokom v Egejskem morju.

Preko vikenda je migrantska horda kar 9.600-krat skušala vdreti v Grčijo. Vdiralci so netili požare in napadali predstavnike grških oblasti vpijoč: “Psi nas več ne vidijo. Zažgite, zažgite jih. Allahu Akbar!”

Ivan Šokić