[Video] Grkom na Lezbosu pregorelo: Požig migrantskega centra, spopadi s policijo in lov na predstavnike NVO

Požari na Lezbosu, lokalno prebivalstvo ima dovolj migrantov (foto: EPA)

Na grškem otoku Lezbos, ki je te dni bolj kot po sloviti starogrški pesnici Sapfo, znan kot ena glavnih zbirnih točk ilegalnih migrantov, ki si želijo v Evropo, te dni gori. Prebivalci otoka imajo dovolj ilegalnih migrantov in njihove nastanitve.

“Z otoka Lezbos in drugod prihajajo poročila, da so Grki čez noč napadli več pripadnikov skrajno levih nevladnih organizacij,” so zapisali pri Generation Europa V. “Nemški in nizozemski nevladniki (nekateri zamaskirani kot novinarji in humanitarci) so se morali skriti.”

Grkom na Lezbosu je pregorelo. Zadnjih pet let so morali vsak dan trpeti trope ilegalnih migrantov, zaradi katerih so bili prisiljeni živeti v večnem strahu in na robu brezvladja, zdaj pa so vzeli stvari v svoje roke.

https://www.facebook.com/GenerationEvropa/posts/697830617623703

Sprva je šlo za proteste, a ni trajalo dolgo, preden je preraslo v odkrite spopade z grškimi oblastmi. Sodu pa je izbila dno informacija, da želijo grške oblasti zgraditi še en migrantski center na otoku. Grki so ga raje takoj zažgali.

Grška policija je bila prisiljena na lastnih državljanih uporabiti solzivec in gumijaste naboje, so poročali pri RT. Samo v eni noči je bilo ranjenih 50 pripadnikov protiizgrednih policijskih enot in 10 protestnikov.

Kot da to samo po sebi ni bilo dovolj, je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan sporočil, da bo pustil okoli 3,6 milijona migrantom prosto pot v Evropo. Učinek te izjave na Lezbosu je bil primerljiv s polivanjem bencina na ogenj. Grkom je dovolj ilegalnih migrantov.

Turkey wages war on Greece and Europe.Erdogan must be answered by sealing the land borders and declaring the near sea…

Gepostet von V4 Report am Montag, 2. März 2020

Samo od nedelje je v gumenjakih prispelo več kot 500 ilegalnih migrantov. Grška obalna straža je Turke opozorila na ilegalce, ko so ti bili še v turških vodah. V odziv so od Turkov dobili sarkazem. “Srečno,” so jim želeli Turki, ki niso imeli nobenega namena, da bi ilegalnim migrantom preprečili nadaljnjo plovbo proti grškemu otoku.

Ivan Šokić