fbpx

[Video] Eurointelligence: Evropske države ponavljajo napake, to je stalno podcenjevanje pandemije Covid-19

Turisti v Rimu nosijo kirurške maske (foto: EPA)

Vse bolj jasno postaja, da so določene informacije glede koronavirusa Covid-19 bile napačne. Nedavni izbruh bolezni v Italiji kaže, da je inkubacijska doba lahko v več kot zgolj posameznih primerih daljša od 14 dni, oziroma je bolezen prenašala večja skupina ljudi.

Italijanska virologinja Ilaria Capua je opozorila, da nima smisla iskati pacienta 0, tistega, ki je prinesel okužbo s Covid-19 v Italijo, saj se je to po njenih ocenah zgodilo že v sredini januarja 2020.

Neznanka za zdaj ostaja, kako se bolezen širi, saj kot so izpostavili pri EuroIntelligence je virus prizadel oddaljene vasice v Italiji, ne pa npr. Rima. Ustvarja se vtis, da se bolezen širi stran od Italije, O prvih primerih okužb poročajo iz Avstrije, Švice in Francije. Pričakovati je, da se bo število okuženih v prihajajočih dnevih še povečalo.

Image

Vseeno voditelji v Evropi širitve koronavirusa na stari celini ne jemljejo resno. Tako so se ministri za zdravje držav članic EU na srečanju v torek, 25. februarja 2020, odločili zgolj za uvedbo blagih omejitev potovanj, nasprotovali pa so zaprtju mej, ker se jim je zdel tak ukrep pretiravanje.

Image

Tako je menil tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn, ki je zatrjeval da je Nemčija dobro pripravljena na izbruh bolezni. Dan kasneje je po poročanju DW, Spahn izjavil, da se Nemčija sooča z “začetkom epidemije koronavirusa.”

Problem je globalen
Tak način delovanja smo videli že na Kitajskem, nato v Iranu, zdaj v Nemčiji. Tudi uradna oblast v Italiji ni bila nič boljša, ukrepi ki jih je država sprejela z namenom zajezitve širitve Covid-19 gre skoraj v celoti pripisati lokalnim oblastem. Problem je globalen. Problem ni virus, problem je oblast, ki vedno znova podcenjuje virus, a ne traja dolgo, ko morajo požreti svoje trditve, o tem kako ni razloga za skrb. Zaskrbljujoč je ravno tak neodgovoren odnos odgovornih.

Drakonski ukrepi so potrebni. To potrjujejo tudi podatki s Kitajske. Po uvedbi prepovedi gibanja, zborovanja in vzpostavitvi stroge karantene na območjih kjer je prišlo do izbruha koronavirusa, se je po trditvah Svetovne zdravstvene organizacije število novih okužb zmanjšalo.  Poudarek, drakonski ukrepi so zgolj zmanjšali širitev okužbe. Da bi se bolezen ustavila je potrebno še veliko več.

Ivan Šokić