[Video] Eurointelligence: Evropske države ponavljajo napake, to je stalno podcenjevanje pandemije Covid-19

Turisti v Rimu nosijo kirurške maske (foto: EPA)

Vse bolj jasno postaja, da so določene informacije glede koronavirusa Covid-19 bile napačne. Nedavni izbruh bolezni v Italiji kaže, da je inkubacijska doba lahko v več kot zgolj posameznih primerih daljša od 14 dni, oziroma je bolezen prenašala večja skupina ljudi.

Italijanska virologinja Ilaria Capua je opozorila, da nima smisla iskati pacienta 0, tistega, ki je prinesel okužbo s Covid-19 v Italijo, saj se je to po njenih ocenah zgodilo že v sredini januarja 2020.

Neznanka za zdaj ostaja, kako se bolezen širi, saj kot so izpostavili pri EuroIntelligence je virus prizadel oddaljene vasice v Italiji, ne pa npr. Rima. Ustvarja se vtis, da se bolezen širi stran od Italije, O prvih primerih okužb poročajo iz Avstrije, Švice in Francije. Pričakovati je, da se bo število okuženih v prihajajočih dnevih še povečalo.

Image

Vseeno voditelji v Evropi širitve koronavirusa na stari celini ne jemljejo resno. Tako so se ministri za zdravje držav članic EU na srečanju v torek, 25. februarja 2020, odločili zgolj za uvedbo blagih omejitev potovanj, nasprotovali pa so zaprtju mej, ker se jim je zdel tak ukrep pretiravanje.

Image

Tako je menil tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn, ki je zatrjeval da je Nemčija dobro pripravljena na izbruh bolezni. Dan kasneje je po poročanju DW, Spahn izjavil, da se Nemčija sooča z “začetkom epidemije koronavirusa.”

Problem je globalen
Tak način delovanja smo videli že na Kitajskem, nato v Iranu, zdaj v Nemčiji. Tudi uradna oblast v Italiji ni bila nič boljša, ukrepi ki jih je država sprejela z namenom zajezitve širitve Covid-19 gre skoraj v celoti pripisati lokalnim oblastem. Problem je globalen. Problem ni virus, problem je oblast, ki vedno znova podcenjuje virus, a ne traja dolgo, ko morajo požreti svoje trditve, o tem kako ni razloga za skrb. Zaskrbljujoč je ravno tak neodgovoren odnos odgovornih.

Drakonski ukrepi so potrebni. To potrjujejo tudi podatki s Kitajske. Po uvedbi prepovedi gibanja, zborovanja in vzpostavitvi stroge karantene na območjih kjer je prišlo do izbruha koronavirusa, se je po trditvah Svetovne zdravstvene organizacije število novih okužb zmanjšalo.  Poudarek, drakonski ukrepi so zgolj zmanjšali širitev okužbe. Da bi se bolezen ustavila je potrebno še veliko več.

Ivan Šokić

 • xtc

  Evropejci delajo ioste napake kot Kitajci mučkajo in prikrivajo,nenazadnje je največji trgovski partner Evrope ravno Kitajska in ne ZDA
  Da gre za vojaško dizajnirano stvar ni več dvoma,vendar pa je pojmljiv molk ZDA in Rusov v tej zadevi očitno so,Kitajci nekje zmaknili “neko biološko igračo” in e z njo doma neprevidno igrali nevedoč,kaj sploh imajo v rokah.
  Očitno je zadeva hitro posodabljajoča se ob prehodih sej naj bi bila prva uspešna cepiva na voljo v roku od 3-5 let,kar pomeni ,da ima zadeva zelo hiter cikel menjanja strukture oz. posodabljanja,kar dodatno potiska zadevo v prid ,da gre za vojaško stvar.
  Seveda Kitajci zadevo hudo prikrivajo mrtvih pa je že davno več kot miljon in še rase,ker je Iran velik partner kitajske je zadeva zlezla tudi tja in tudi tam že naj bi bilo več tisoč mrtvih a zadeve prikrivajo kot kKitajci vsak ,ki pokaže kako po Kitajskih mestih po ulicah ležijo mrliči takoj izgine neznano kam.
  Seveda pa se zastavlja vprašanje kako se virus dejansko prenaša,če je zadeva vojaška potem gre z zrakom,vendar pa je vprašanje,kako inkoga virus napade in pokonča in ali je smrtonosen sam ali se poveže z katero drugo boleznijo gostitelja in mu ubije imunski sistem tako ,da ga potem pokonča

 • xtc

  Kot vidim je del mojega zapisa zmanjkal-zadnji.
  No verjetno moderator-sicer ne vem v čemu je bil smisel tega,vendar očitno nekateri težko razumejo,kaj očitno ta zadeva je,in da se po logičnem premisleku zastavi kup vprašanj,ki so zelo logična.
  Če,je zadeva ,ki je izbruhnila tudi na Daimond Princess tako agresivna,bi morala pobrati vso ladijo-ali pa gre za “pametno orožje”,ki ubija drugače,že prva težava je ,da nihče ne zna določiti inkubacijske dobe, zadeve in na kak način se zadeva aktivira oz. s čim.
  Da gre za sum “pametnega orožja” potrjuje ravno Diamond Princess,obstaja resen sum ,da je zadeva designirana tako,da pokonča “obstanka nesposobne”,to pa bi pomenilo ,da so “tarče tisti,ki že imajo kake bolezni in se virus poveže z njimi in tiste npr. ki imajo načet imunski sistem,podhranjeniipd.
  Nenazadnje ,če se kdo pred leti spomni zanimive debate ,kako naj bi se razmišljalo o iznajdbi nečesar,kar bi preredčilo svetovno populacijo in zmanjšalo pritisk na Zemljo tako ,da bi obstali le najmočnejši in zdravi-ob tem cela zadeva dobi povsem novo dimenzijo.
  Kaj dejansko na zadevi pa trenutno vsaj laična javnodt ne ve-zagotovo pa vedo tisti,ki so to proizvedli v laboratoriju,a očitno molčijo o zadevi in kaken je dejansko bil njen namen.
  Vendar pa je treba vedeti še nekaj,da vse vojske sveta strmijo k biološkemu orožju,ki bi ubijalo na genski zapis človeka ali genotip in zelo aktivno delajo na tem,kako daleč so ne ve nihče,je pa tale zadeva Kitajcem definitivno ušla po malomarnosti.

  • Unikatna

   Če gre za sum “pametnega orožja” naj pobere še vse tiste, ki so to zakuhali!

   Kaj meniš o smrti kitajskega zdravnika ( 33 let ), ki je prvi opozarjal na koronavirus? Je umrl, ker se je okužil ali je kaj drugega vmes?

 • pajot

  Ne glede na nevarnost,bomo mi seveda še zmeraj spuščali migrante iz potencialno okuženih držav v svoja domovanja.
  Slovenija,najbolj idiotska država na svetu pod vladavino internacionalnih komunistov.
  Živeli,prijatelji.

 • gorjanc

  MAILONE je pravkar sporočil ,da je Japonski PM odredil ZAPRTJE vseh šol za mesec dni !!!
  V LOGATCU pa imajo vse pod kontrolo in si” umivajo roke in dihajo svež zrak ”
  ( ena družina se je vrnila iz okuženega območja v Italiji ! “