fbpx

[FBI vdrl v Trumpov dvorec] Trump: Gre za zlorabo tožilskih pooblastil. To so temačni časi za naš narod.

45. ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da je njegov dom na Floridi pretresel FBI in da so agenti vlomili v sef. V izjavi je dejal, da je njegovo posestvo Mar-a-Lago v Palm Beachu zasedla velika skupina agentov FBI. “To so temni časi za naš narod, kaj takega se še nikoli ni zgodilo predsedniku ZDA,” je dejal Trump, ki je pojasnil, da je sodeloval z vsemi ustreznimi vladnimi agencijami in zato nenapovedana racija na njegovem domu ni bila potrebna ali primerna. 

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek popoldne po krajevnem času iz New Yorka sporočil, da so agenti FBI izvedli racijo na njegovem floridskem posestvu Mar-a-Lago, kjer prebiva, odkar je moral zaradi poraza na volitvah januarja 2020 zapustiti Belo hišo, poroča tudi STA. FBI sicer preiskave uradno ni potrdil, vendar pa je bila to za številne ameriške medije v ponedeljek novica dneva, ki je bila hkrati pričakovana in presenetljiva. Presenetljiva tudi zato, ker se to doslej nekdanjemu predsedniku ZDA še ni zgodilo. Ameriški analitiki so bili v dvomih, ali si bo pravosodno ministrstvo drznilo ustvariti takšen presedan – predvsem zaradi tega, ker bi lahko prihodnje republikanske vlade podobno postopale z nekdanjimi demokratskimi predsedniki.

“To so temačni časi za našo državo. Moj čudoviti dom v Palm Beachu na Floridi oblega in okupira velika skupina agentov FBI. Gre za zlorabo tožilskih pooblastil in pravosodnega sistema za napad radikalno levih demokratov, ki si obupno prizadevajo, da ne bi kandidiral za predsednika leta 2024,” je zapisal Trump. Nekateri mediji v ZDA sicer poročajo, da je preiskava posledica tega, da naj bi Trump iz Bele hiše odnesel s seboj zaupne dokumente. Nacionalni arhivi so februarja sporočili, da so na njegovem posestvu odkrili 15 škatel z dokumenti iz Bele hiše. Washington Post je poročal, da je šlo za številne zaupne dokumente, ki jih je odnesel s seboj po porazu na volitvah. Sicer ni jasno, ali se je nekdanji predsednik sploh zavedal, da je odnesel stvari, ki jih ne bi smel. Nacionalni arhivi so takrat zaprosili pravosodno ministrstvo, naj sproži preiskavo.

@thetrumpest

Trump: “I had a luxurious life before politics…I’m doing this for you.” #tiktok #trumpismypresident #trend #trump #trump2024 #trumpforever #trumpist #fyp #fypシ #viral #trumpistheman #conservative #republican #today #fypシ゚viral #usa #viraltiktok @donald_newshd @the.trumpest

♬ original sound – The Trumpest

Pravosodni minister Merrick Garland medtem še ni pojasnil, ali Trumpa preiskujejo v zvezi s 6. januarjem, ko se je zgodil napad na zvezni kongres, zaradi poskusa spreminjanja izida predsedniških volitev pa ga  zagotovo preiskujejo v zvezni državi Georgii. Tam naj bi od republikanskih državnih uradnikov zahteval, naj mu najdejo manjkajoče glasove za zmago. V New Yorku prav tako potekata dve preiskavi Trumpovih poslovnih praks. Civilno preiskavo vodi pravosodno ministrstvo ZDA, kazensko pa tožilstvo na Manhattnu. Trump od januarja lani namiguje, da se bo ponovno potegoval za položaj predsednika ZDA, vendar pa kandidature doslej uradno ni razglasil.

Foto: Epa

Do ponedeljka zvečer se je čez cesto pred Trumpovo zasebno rezidenco v Palm Beachu na Floridi zbralo nekaj ducatov njegovih podpornikov, poroča New York Times. Nekateri so držali zastave Trump-Pence iz njihove kampanje 2020, drugi so nosili rdeče kape Make America Great Again . Toda vsi so bili združeni v svoji jezi zaradi novice, da so zvezne oblasti izvedle preiskavo Mar-a-Laga. Eno od vozil je vrtelo skladbo iz 80. let skupine Twisted Sister “We’re Not Gonna Take It”,  Elina Fandino, ki živi na drugi strani Intracoastal Waterway v West Palm Beachu, je dejala, da je tam, da podpre nekdanjega predsednika.

“Nismo prejeli obvestila o poročanem dejanju in vas bomo napotili na pravosodno ministrstvo za kakršne koli dodatne informacije,” so iz Bele hiše sporočili, da o preiskavi niso bili obveščeni. Le nekaj ur preden so agenti preiskali Trumpovo rezidenco, je FBI po besedah uradnika tajne službe obvestil tajno službo o načrtih urada za izvršitev naloga. Tajna služba je omogočila dostop do posesti, je dejal uradnik, vendar ni sodelovala pri nobenem vidiku preiskave. Bela hiša je sporočila, da omejuje svoje stike z najvišjimi uradniki pravosodnega ministrstva, da bi se izognila kakršnim koli namigom političnega pritiska ali neprimernosti. Aktualni predsednik Joe Biden je med svojo kampanjo v Beli hiši obljubil, da se ne bo vmešaval v zadeve ministrstva za pravosodje. Demokratski predsednik in njegova družina prav tako čakajo, ali bodo zvezni tožilci obtožili njegovega sina Hunterja Bidna zaradi utaje davkov ali drugih zveznih obtožb, piše BBC.

Sara Kovač