[Video] Francijo migranti letno stanejo najmanj 25 milijard evrov

Foto: epa

Trditev, da ima priseljevanje migrantov pozitivne ekonomske posledice za državo, v katero prihajajo migranti, je laž oziroma, kakor se je na podlagi podatkov o zaposlovanju v Franciji izrazil francoski avtor in akademik Jean-Paul Gourévitch, gre za mit.

“To področje sem obširno preučeval in danes v Franciji se vsi od levice do desnice strinjajo, da priseljevanje stane več kot pa doprinese,” je v intervjuju za Radio Sud povedal francoski akademik Jean-Paul Gourévitch.

Razlikujejo se zgolj ocene glede višine minusa, ki ga ustvari priseljevanje migrantov v državo. Po ocenah levih ekonomistov je deficit, ki ga ustvari priseljevanje migrantov, težek nekje med šest in deset milijardami evrov na leto. Desni ekonomisti trdijo, da se deficit, ki ga ustvari priseljevanje migrantov v Francijo, giblje med 40 in 44 milijardami evrov na leto. Številke, do katerih se je dokopal Gourévitch, kažejo, da priseljevanje migrantov francoske davkoplačevalce letno stane med 20 in 25 milijardami evrov.

Migranti so samo strošek z dodatnimi problemi
Gourévitch se je po pisanju Remix News dotaknil tudi demografskega vprašanja. Izpostavil je, da argument, kako nadomestiti domače prebivalstvo z uvažanjem tuje populacije na račun višje rodnosti, na dolgi rok ne pije vode, kajti domača francoska populacija ima stopnjo rodnosti 1,49 na par, medtem se stopnja rodnosti med migranti giblje med 2,5 in 4. Vseeno je to značilno zgolj za prvo generacijo priseljencev, naslednje generacije imajo v povprečju manj otrok od svojih staršev. “Uvažati migrante zato, da bi povečali zmožnost izplačevanja pokojnin upokojencem, je prevrat,” je povedal Gourévitch.

Kakor je izpostavil francoski akademik, “migranti – tisti, ki delajo, seveda – doprinašajo k pokojninam, a preostali so samo breme za državo”. Gourévitcheve raziskave so pokazale, da je po petih letih od prihoda v državo delo imela zgolj tretjina vseh migrantov. Ti podatki se ujemajo s podatki iz Švedske, kjer so ugotovili, da migranti ne bodo nikoli samozadostni.

Nemčija za migrante v naslednjih 4 letih več kot 64 milijard evrov
Nič bolje ni v Nemčiji, kjer so za migrante do sedaj namenili več deset milijard evrov, za obdobje naslednjih štirih let pa nameravajo Nemci v ta sod brez dna zmetati še 64,5 milijarde evrov.

Ivan Šokić