fbpx

[Video] Francijo obšli “šokantni” posnetki klečečih aretiranih najstnikov, ki so protestirali: “Kot da bi bili pred strelskim vodom”

Aretacija francoskih najstnikov, ki so protestirali proti proti novi šolski reformi (vir: twitter)

Na socialnih omrežjih se je pojavil videoposnetek, na katerem lahko vidimo, kako so francoski policisti ukrotili najstniške izgrednike, da so na koncu vsi klečali na tleh z rokami za glavo. Francoski minister za izobrazbo je priznal, da so podobe “šokantne”.

“Kontroverzni video” iz Mantes-la-Jolie, ki je bil objavljen v četrtek, je hitro postal osrednja tema pogovorov na socialnih omrežjih. Na videu je skupina dijakov, ki naj bi po poročanju RT protestirali zaradi napovedane šolske reforme, s katero želijo v Franciji na univerze uvesti sprejemne izpite, ki bi nadomestili maturo, ki je bila v praksi vse od Napoleona.

Dijaki klečijo v vrstah na tleh z rokami za glavo, medtem ko so okoli njih razporejeni policisti v polni bojni opremi. Številni uporabniki socialnih omrežij so ravnanje policistov z aretiranimi primerjali z “usmrtitvijo pred strelskim vodom”.

Oblasti na pomoč poklicale še žandarje
“Podobe so šokantne, pojavljajo se šokantne slike, ker vlada klima izjemnega nasilja,” je v petek situacijo komentiral francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer. Minister je govoril o protestih, ki so se v treh tednih razširili po vsej državi, novi protesti pa se pričakujejo danes. Francoske oblasti so zaradi tega na pomoč pri ohranjanju reda in mira po državi poklicale še pripadnike žandarmerije, ki so drugače vojaška policija. Tako bo za red in mir na francoskih ulicah med protesti, ki potekajo že četrti teden, skrbelo 89 tisoč pripadnikov varnostnih organov.

O aretiranih najstnikih je povedal, da so problem 20-letniki, ki organizirajo dijake za izgrede. Ti so nato napadli policiste, ki so jih uspešno nevtralizirali. Minister je vztrajal, da je čudež, da ni še nihče umrl. Minister pozablja, da je v Parizu umrla starka v svojem stanovanju, potem ko ji je skozi okno priletela granata solzivca, ko je želela zapreti okno. Solzivec uporablja policija.

V protestih Rumenih jopičev, ki so se jim pridružili tudi dijaki, je bilo v četrtek 153 aretiranih, v 700 srednjih šolah v Franciji je bil moten pouk, medtem ko so jih 400 bili prisiljeni zapreti.

Ivan Šokić